Bolesti crijeva i depresija

Bolesti crijeva i depresija

Bolesti crijeva i depresija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Učestalost depresije, i nekih oblika anksioznog poremećaja, visoka je među pojedincima koja imaju neku od upalnih bolesti crijeva stanja kao što su Chronova bolest ili ulcerozni kolitis opisali su kanadski istraživači.

Postoji relativno visoka učestalost anksioznosti i poremećaja raspoloženja kod upalnih bolesti crijeva (IBD) Inflammatory Bowel Disease), rekao je za Reuters Health dr. Charles N. Bernstein s University of Manitoba, Winnipeg. To treba biti opisano kod svih pacijenta kao i njihov artritis ili osip na koži.

Bernstein i njegovi kolege u Manitoba IBD kohortnoj studiju procijenili su učestalost anksioznosti i poremećaja raspoloženja u 351-og pacijenta kod kojih je bila jasno opisana upalna bolest crijeva, u usporedbi s 779 sličnih pojedinaca pregledanih u istoj regiji, i s općom populacijom u Sjedinjenim Američkim Državama i Novom Zelandu.

U usporedbi s općom populacijom, pacijenti s upalnom bolesti crijeva imali su višu učestalost paničnih poremećaja, općeg anksioznog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, i izražene depresije, o čemu su istraživači izvjestili u časopisu American Journal of Gatroenterology.

S druge strane, pacijenti s upalnom bolesti crijeva imali su manje izglede da razviju socijalni poremećaj anksioznosti ili bipolarni poremećaj u usporedbi s općom populacijom. Kada su uspoređivani s ljudima u regionalnom pregledu, pacijenti s upalnim bolestima crijeva imali su sličnu učestalost anksioznosti, ali gotovo duplo povećanu učestalost izražene depresije.

Gotovo jedna trećina onih koji su imali anksiozni poremećaj ili poremećaj raspoloženja imali su novo pogoršanje oko vremena dijagnosticiranja upalne bolesti crijeva.

S iznimkom poremećaja socijalne anksioznosti, bilo koji poremećaj anksioznosti ili raspoloženja bio je povezan sa znatno sniženom kvalitetom života, istaknuli su istraživači.

Nastavljamo istraživati među-povezanost između anksioznosti, poremećaja raspoloženja i stresa i njihova utjecaja na učestalost upalnih bolesti crijeva i rasvijetliti upalne bolesti crijeva jednom kada su dijagnosticirane, dodao je Bernstein. Nadalje, istražujemo utjecaj upalnih bolesti crijeva na psihijatrijske rezultate.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti