Raspoloženje u trudnoći

Raspoloženje u trudnoći

Raspoloženje u trudnoći
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Raspoloženje u trudnoći utječe na rani razvoj djeteta.

Neki od štetnih utjecaja na rani razvoj djeteta pripisuju se poslijeporođajnoj depresiji koja može biti uzrokovana djelomično i depresijom tijekom trudnoće, opisano je prvi put u jednoj studiji iz Velike Britanije.

Majčina depresija tijekom trudnoće "ima negativan utjecaj na kognitivni razvoj djeteta, čak i kada se uračuna postnatalna (nakon porođaja) depresija", izjavio je dr. Toity Deave za Reuters Health.

"Već je široko poznato da poslijeporođajna depresija negativno djeluje na razvoj djeteta ali ovo je prva studija koja je opisala da su djeca majki koje su bile sniženog raspoloženja tijekom trudnoće također u rizičnom položaju.", reko je Deave s Centre for Child and Adolescent Health, University of West of England, Bristol.

Rezultati potječu iz dugoročne studije na 9244 žene i njihove djece. Ukupno 1565 žena, ili 14%, bilo je depresivno tijekom trudnoće ali ne i nakon poroda, opisali su Deave i njegovi kolege u časopisu BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Standardni testovi probira na promjene u razvoju provedeni u djece pokazali su 893 ili 9% onih koji su zaostajali u razvoju u dobi od 18 mjeseci. Zaostajanje u razvoju bilo je koje značajno zaostajanje u djetetovu psihičkom, kognitivnom, bihevioralnom, emocionalnom ili socijalnom razvoju u usporedbi s već određenim mjerilima normalnim za njegovu ili njezinu dob. Deave i kolege pronašli su da perzistenta depresija majke tijekom trudnoće povećava izglede zaostajanja u razvoju u njezina sina ili kćeri za 50%.

Nakon određivanja čimbenika učinaka depresije ubrzo nakon poroda, istraživači su izjavili da su pronašli dokaze "nezavisnog i statistički značajnog" porasta vjerojatnosti za 34% zaostajanja u razvoju djece koja su rođena od majki koje su bile depresivne tijekom trudnoće.

Spomenuta studija, rekli su, dodaje "porast dokaza da je raspoloženje majke tijekom trudnoće važno" i da bilo koja dugotrajnija depresija može utjecati na povećani rizik zaostajanja u razvoju tijekom djetinjstva.

"Za žene koje bi se mogle zabrinuti čitajući ovaj tekst, preporučio bih da, ako se osjećaju depresivno ili imaju osjećaj sniženog raspoloženja koje inače kod njih nije uobičajeno, posjete liječnika", preporučio je Dave."Htio bih razuvjeriti roditelje", dodao je , "da postoji mnogo toga što oni mogu učiniti kako bi poboljšali razvoj svojega djeteta čak i ako postoji depresija u obitelji. To može biti kroz bliske roditelj-dijete odnose, na primjer, potičući ih i igrajući se s njima.".

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti