Bolesti jetre u porastu, posebno nealkoholna masna bolest jetre

Bolesti jetre u porastu, posebno nealkoholna masna bolest jetre

Bolesti jetre u porastu, posebno nealkoholna masna bolest jetre
  • Objavljeno: Srijeda, 08.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Na launch event-u kojem je prethodila konferencija za medije održanim u Briselu, Belgija, EASL-Lancet komisija za bolesti jetre u Europi predstavila je niz nalaza i preporuka usmjerenih na bolest jetre u Europi objavljenih u članku: “EASL-Lancet komisija za jetru: Zaštita slijedeće generacije Europljana od komplikacija bolesti jetre i prerane smrtnosti“, objavilo je Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos".

Potaknuti rastućim bremenom bolesti jetre u Europi, tijekom protekle tri godine stručnjaci iz Europske udruge za proučavanje jetre (eng. European Association for the Study of the Liver skraćeno- EASL) i prestižnog međunarodnog medicinskog časopisa The Lancet pregledali su i analizirali stanje bolesti jetre diljem Europe, a prioritet im je bio identificirati prepreke poboljšanju zdravlja jetre kao i potrebna rješenja.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ iznimno je ponosno na svoju predsjednicu mr.sc. Tatjanu Reić, jedinu osobu iz Republike Hrvatske koja je, kao jedna od povjerenica ove prestižne Lancet-EASL komisije, tijekom posljednje tri godine doprinijela vrijednom radu i zajedničkoj suradnji koji ovim događajem dobivaju novi zamah prelazeći u provedbu.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, 6 minutnim uvodnim obraćanjem tijekom ovog „najvažnijeg hepatološkog događaja 2021.“, predstavila je važnost ovog do sada najopsežnijeg dokumenta proizvedenog u Europi koji multidisciplinarnim pristupom daje uvid u stanje bolesti jetre kako bi se izbjegle stotine tisuća nepotrebnih smrti tijekom sljedećih, za oboljele diljem regije, kritičnih nekoliko godina.

Nealkoholna masna bolest jetre je najbrže rastuća bolest u Europi

Prevencija i liječenje bolesti jetre se nalaze na raskrižju, a eksplozija slučajeva bolesti jetre u posljednje je vrijeme dovela do sve češćih traženja hepatologa za dramatičnim promjenama u načinu na koji se dijagnosticira i liječi bolesti jetre.

  • Nealkoholna masna bolest jetre najveći je ubojica 35-49-godišnjaka u UK i najbrže rastuća bolest u Europi.
  • Bolest jetre sada je drugi vodeći uzrok izgubljenih godina radnog vijeka u Europi odmah iza ishemijske bolesti srca.
  • Prekomjerna upotreba alkohola, pojava sjedilačkog načina života i porast nezdrave prehrane čimbenici su kombinacije bolesti jetre koje preplavljuju dijelove Europe

Do sada je temeljni fokus problema bio na završnoj fazi bolesti jetre i njezinim komplikacijama – cirozi i raku, no znanstvenici, dionici javnog zdravstva i kreatori politike sada traže da se prioritet preusmjeri na prevenciju uznapredovale bolesti primjenom jednostavnih metoda za ranu identifikaciju progresivne fibroze jetre, strategije za prevenciju bolesti i nekoliko inovativnih i učinkovitih terapija koje su postale dostupne posljednjih godina kako bismo spriječili razvoj uznapredovale bolesti jetre i spašavanja života gotovo 300.000 ljudi godišnje diljem Europe.

Izvješće je predstavilo deset djelotvornih preporuka, od kojih je polovica usmjerena na pružatelje zdravstvenih usluga, a polovica prvenstveno na zdravstvenu politiku. Akcije se odnose na značajan utjecaj bolesti jetre na radno sposobno stanovništvo u Europi, potrebu za ranom dijagnostikom i liječenjem, društvenu stigmatizaciju povezane s bolestima jetre, važnost multidisciplinarnog pristupa i ujednačenost djelovanja diljem Europe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti