Borovnice mogu pomoći u borbi protiv ateroskleroze

Borovnice mogu pomoći u borbi protiv ateroskleroze

Borovnice mogu pomoći u borbi protiv ateroskleroze
  • Objavljeno: Subota, 02.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje pruža prve izravne dokaze da borovnice mogu pomoći u prevenciji štetnih plakova ili lezija, simptoma ateroskleroze, od povećanja u arterijama.

Ateroskleroza je vodeći uzrok dva oblika kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Istraživanje uspoređuje veličinu ili područje, aterosklerotskih lezija kod 30 mladih laboratorijskih miševa. Polovica životinja je hranjeno obrocima bogatima borovnicom u prahu kroz 20 tjedana, dok prehrana drugih miševa nije sadržavala prah bobica.

Veličina lezija, mjerenih na dva mjesta na aorti, bila je 39 i 58 posto manja nego što su bile lezije kod miševa čija prehrana nije sadržavala borovnice u prahu.

Ranija istraživanja, predlagala su da konzumiranje borovnica može pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. No, izravan dokaz o tome nikada prije nije prikazan, navodi glavni istraživač Xianli Wu.

Prehrana bogata borovnicama za miševe je sadržavala oko 1 posto borovnica u prahu, ekvivalent od oko pola šalice svježih borovnica.

Svi miševi u istraživanju su imali manjak apolipoproteina E, osobina koja ih čini vrlo osjetljivima na formiranje aterosklerotske lezije i na taj način su odličan model za biomedicinska i prehrambena istraživanja.

Grupa istraživača je željela utvrditi mehanizam ili mehanizme kojima je borovnicama omogućeno kontrolirati veličinu lezije. Na primjer, poticanjem aktivnosti kod četiri antioksidativna enzima, borovnice su možda smanjile oksidativni stres koji je poznat kao faktor rizika za aterosklerozu.

U slijedećem istraživanju, grupa želi utvrditi da li će konzumiranje borovnica u dojenačkoj dobi, djetinjstvu i mladosti, pomoći u zaštiti protiv nastanka i progresije ateroskleroze u kasnijim godinama. Rana prevencija može biti posebno važna, pogotovo ako uzimamo u obzir današnju epidemiju dječje pretilosti. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost povećavaju rizik ateroskleroze.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti