Bris nosa ili grla - što je učinkovitije kod kućnog testa?

Bris nosa ili grla - što je učinkovitije kod kućnog testa?

Bris nosa ili grla - što je učinkovitije kod kućnog testa?
  • Objavljeno: Utorak, 18.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zbog velikog broja rasta novih slučajeva zarazom koronavirusa, brzi kućni testovi postali su iznimno traženi. Međutim, prema nekim podacima kućni testovi ne mogu dovoljno učinkovito detektirati zarazu omikron sojem kada se radi bris nosa, što može dovesti do lažno negativnih rezultata. S druge strane, neki podaci pokazuju da bi uzorak sline mogao povećati točnost kućnih testova, s obzirom na to da omikron verzija uzrokuje bolno grlo.

''Nemamo dovoljno podataka koji bi ukazali da je bris grla točna ili prikladna metoda za kućne testove", objavila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Iako FDA savjetuje da je najbolje slijediti upute, odnosno prilikom korištenja kućnog testa raditi bris nosa, mnogi se pitaju je li bolje ipak uzeti bris grla prilikom testiranja kod kuće. Na društvenim mrežama pojavile su objave pojedinaca kojima je kućni test na bris nosa bio negativan, dok je test kombiniranim brisom nosa i grla bio pozitivan. Uslijed toga su se počeli širiti savjeti da bi kombinirana metoda testiranja, odnosno uzimanje brisa nosa i grla, mogla ukazati na prisutnost omikron varijante.

HALMED objavio koliko dvije doze cjepiva štite od omikrona, a koliko booster

Je li bris grla učinkovitiji u detektiranju omikron soja?

Iako nekoliko izvještaja sugerira da je bolje uzimanje brisa grla, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo je li ovom metodom povećana učinkovitost testa. Preliminarna istraživanja pokazuju da antigenski testovi mogu otkriti varijantu omikron, ali i da mogu biti manje osjetljivi na ovaj soj. Osim toga, jedno od novih istraživanja, koje još nije recenzirano, otkriva da se omikron u bronhima replicira 70 puta brže od delta soja.

"Postoje neki preliminarni podaci o vrsti stanične kulture koji ukazuju da se omikron brže replicira u gornjim dišnim putevima nego u donjim. No, to ne znači nužno da je bolje raditi bris grla nego nosa", rekao Sheldon Campbell, doktor medicine, liječnik laboratorijske medicine i profesor na Yale School of Medicine te istaknuo da je temeljito uzimanje brisa u nosu bolje od uzimanja brisa iz grla.

Pozitivni ste na koronavirus ili ste bliski kontakt? Tko mora u izolaciju i koliko traje? Detaljne upute što učiniti

Ipak, pojedini znanstvenici tvrde da je kombiniranim brisom grla i nosa moguće je pokupiti više virusnih čestica i samim time povećati šanse za detektiranje omikron soja kućnim testom.

"Uzimanje brisa grla i nosa prilikom kućnog testiranja moglo bi potencijalno povećati osjetljivost testa. Većina virusa replicira se i u nazofarinksu, odnosno nosu i orofarinksu, odnosno dijelu grla na stražnjem dijelu usta, pogotovo kod ljudi koji imaju upalu grla'', rekla je dr. Preeti Pancholi, direktorica kliničke mikrobiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Ohio. Ipak, Pancholi objašnjava da ako u uputama za testiranje ne piše da je potrebno uzeti bris grla, to znači da nije dokazana točnost ili učinkovitost testa kada se koristi tako.

Namjerno se zaraziti omikronom i riješiti se toga? 5 razloga zašto to nije dobra ideja

"U svakom slučaju, bez obzira na rezultate testa, trebali biste se izolirati 5 dana od početka simptoma. Nemojte izlaziti i biti među ljudima ako imate simptome. Ovo pravilo bismo trebali prakticirati i u budućnosti, bez obzira na COVID. Nemojte zaraziti svoje prijatelje'', upozorava Campbell.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti