HALMED objavio koliko dvije doze cjepiva štite od omikrona, a koliko booster

HALMED objavio koliko dvije doze cjepiva štite od omikrona, a koliko booster

HALMED objavio koliko dvije doze cjepiva štite od omikrona, a koliko booster
  • Objavljeno: Petak, 14.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je najnovije informacije Europske agencije za lijekove (EMA) o tome koliko su učinkovita cjepiva protiv omikron soja koronavirusa.

Rezultati ispitivanja su pokazali da je cjepivo manje djelotvorno protiv simptomatske bolesti omikron varijante, nego drugih varijanti te da s vremenom djelotvornost slabi. To znači da bi više cijepljenih osoba moglo razviti bolest uzrokovanu upravo omikron sojem. Međutim, cjepivo i dalje pruža visoku razinu zaštite od težih oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s omikron varijantom.

Booster doza dokazano povećava zaštitu od hospitalizacije

Također, najnoviji dokazi upućuju da osobe koje su primile booster dozu cjepiva imaju bolju zaštitu od osoba koje su primarno cijepljene, a nisu primile booster dozu. Podaci iz Južne Afrike pokazali su da osobe koje su primile 2 doze cjepiva protiv koronavirusa imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Iako se zaštita smanjuje nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, cijepljenjem booster dozom zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90%, pokazuju podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako je omikron varijanta više zarazna od drugih sojeva koronavirusa, rezultati ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica Europske unije pokazuju da postoji manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze omikron varijantom. Trenutačno se procjenjuje omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na delta soj.

Iz Europske agencije za lijekove naglašavaju da je cijepljenje i dalje ključni dio pristupa u borbi protiv pandemije. Samim time, kako navode, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što više djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi, kao i da se ubrza cijepljenje booster dozom.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti