Brokule zdrave za šećeraše

Brokule zdrave za šećeraše

Brokule zdrave za šećeraše
  • Objavljeno: Utorak, 12.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sastojak koji se nalazi u brokuli mogao bi pomoći u zaustavljanju oštećenja na staničnom nivou kojeg uzrokuje šećerna bolest, vjeruju znanstvenici.

Tim sa britanskog sveučilišta "Warvick" otkrio je da sastojak sulforafan potiče tijelo na stvaranje enzima koji štite krvne žile od štete koju prave visoke razine šećera u krvi (hiperglikemija).

Sastojak pomaže i u smanjenju broja molekula koje oštećuju stanice, a koje spadaju u skupinu "reaktivnih oksigenaza", a koje se mogu utrostručiti kao rezultat nekontrolirane razine šećera u krvi.

Isprobajte detoksikacijsku juhu od brokule!

Profesor Paul Thornalley, istraživač sa medicinskog fakulteta spomenutog sveučilišta, komentirao je: "Naše istraživanje pokazuje da sastojci kao što je sulforafan iz brokule mogu pomoći u obuzdavanju procesa povezanih s razvojem bolesti krvnih žila kod dijabetesa".

"U budućnosti će trebati provesti testiranje koje će pokazati da li prehrana bogata povrćem iz roda "brassica" ima pozitivne zdravstvene učinke za pacijente oboljele od dijabetesa. Mi očekujemo da ima," zaključio je na kraju.

Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj oko 9% stanovništva u starijeg od 18 godina boluje od ove bolesti, a pretpostavlja se da oko 42% osoba ne zna za bolest.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti