Brucoši i debljanje

Brucoši i debljanje

Brucoši i debljanje
  • Objavljeno: Subota, 23.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brucoško dobzdrav doručakivanje na težini ima mnogo okrivljenika, objavljeno je na HealthDayu.

Dostupnost brze hrane, alkohol i opterećenje učenjem pridonose lošoj prehrani, izjavili su stručnjaci. Neodgovorno objedovanje, manjak tjelovježbe i konzumacija alkohola nalaze se među uzročnicima koji pridonose dobivanju dodatnih kilograma u mnogih novih studenata, prema mišljenju stručnjaka s Duke Universtitya.

Mnogi brucoši ne znaju kako izabrati ili pripremiti zdrav obrok, i stres od teških predavanja i napori da postignu dobre ocjene mogu im pripomoći u tome da jedu u krivo vrijeme, rekla je Elisabetta Politi, nutricionistički voditeljica na Duke Diet and Fitness Center.

Prerađena pristupačna hrana je laka opcija kada su studenti budni kasno u noć i pripremaju se za ispite ili završavaju pismene radove.

Sastanci u domovima često sadržavaju alkohol koji ima puno kalorija. Ali djeluje na dobivanje na masi i na druge načine. "Kada pijete alkohol, vaša odlučnost prema svemu pada, pa tako i prema izazovu da jedete masnu hranu. Skloniji ste hrani kada pijete.", rekla je gospođa Politi.

Također je istaknula da mnogi studenti koji su bili fizički aktivni u srednjoj školi postanu sasvim neaktivni kada počnu studirati.

Elisabetta Politi je ponudila mnogo savjeta kako će brucoši zadržati tjelesnu masu pod nadzorom:

- sastavite plan. Saznajte kada su vam predavanja i planirajte zdravu prehranu između njih i raspitajte se gdje ima zdrave hrane.

- Doručkujte. Ako ste u žurbi, neka bude jednostavan, samo cjelovite žitarice s mlijekom i komad voća.

- Dobro se opskrbite voćem i povrćem tako da imate nešto zdravo za prigristi.

- Kod napitaka, pijte puno vode, birajte sokove bez šećera i svaki dan uzimajte nekoliko čaša mlijeka sa smanjenim udjelom šećera i masnoća. Proteini u mlijeku vam mogu pomoći da duže osjetite sitost.

- Za kontrolu veličine porcija koristite se strategijom ?sam napuni tanjur?. Napunite pola tanjura s voćem i povrćem, ¼ s žitaricama (ako je moguće cijelog zrna) i ¼ s mršavim proteinima. Izbjegavajte majonezu i teške priloge kao krumpir salatu i salatu s makaronima.

- Vodite dnevnik prehrane, koji će vam pomoći da procijenite i promijenite prehrambene navike.

- Vježbajte barem 30 minuta na dan.

Za MojDoktor: Maja Vajegić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti