Rani pubertet i agresija cura

Rani pubertet i agresija cura

Rani pubertet i agresija cura
  • Objavljeno: Petak, 22.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rani pubertet povezan je s agresijom kod nekih djevojaka, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Djevojke koje rano prolaze kroz razdoblje puberteta mogle bi imati povećani rizik od pojave agresivnog ponašanja, ali samo ako im nedostaje jaka povezanost s roditeljima, ističe se u novoj studiji.

Istraživači su pronašli da kod 330 djevojčica koje pohađaju 5. razred, one koje su počele ranije s pubertetom u prosjeku imaju veće izglede da se okrenu agresivnom ponašanju kao što su tuče, izazivanje drugih i širenje glasina.

No ipak, to je bilo prisutno samo kod djevojčica koje su imale manjak pozitivne povezanosti s roditeljima, što znači da se roditelji nisu dovoljno brinuli za njih, malo razgovarali o problemima i slabo nadgledali dolaske i izlaske.

"Naša studija upućuje na to da rani pubertet ne utječe jedanko na sve djevojke.", rekao je vodeći autor, dr. Sylvie Mrug, s University of Alabama u Birminghamu za Reuters Health. Roditelji koji su bili brižni i uključeni, rekla je, mogu pomoći u zaštiti kćeri od problema u ponašanju koji mogu pratiti rano sazrijevanje.

I tako, dok dobre roditeljske vještine utječu pozitivno na djecu, to može biti ključno za djevojke koje rano sazrijevaju, prema Mrug. Ona i njezini kolege izvjestili su o svojim rezultatima u časopisu "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine."

Za istraživanje, ispitali su više od 330 djevojaka iz triju američkih gradova. ¼ djevojaka smatrala se "rano sazrelim" zato što su imale prvu menstruaciju barem godinu dana ranije od prosjeka njihove rase i etničke pripadnosti.

Nije još jasno iz te studije zašto je rani pubertet povezan s problemima u ponašanju. Jedna je mogućnost koju su pretpostavili Mrug i njezini kolege da djevojke koje sazriju raniju imaju veće izglede da provedu više vremena sa starijim dečkima, koji bi mogli loše utjecati na njih.

Te bi djevojke mogle djelomično biti i osjetljivije na socijalne pritiske, itaknuli su istraživači, zato što njihova emocionalna i socijalna zrelost nije u skladu s njihovim fizičkim razvojem.

Roditelji bi , podsjeća studija, mogli utjecati na prevenciju da njihove kćeri budu pod tim utjecajem.

Dr. Mrug i njezin tim ispitali su djevojke o tome koliko su njhove majke bile "brižne", jesu li bile nježne i jesu li često radili neke stvari zajedno. Istraživači su pronašli da je rani pubertet povezan s fizičkom agresijom, ali samo kod djevojaka koje su imale manjak brižnog odnosa.

Slično tome, rani pubertet bio je povezan s nefizičkim oblicima agresije, ali samo među djevojkama koje su imale manjak brižnosti, manjak komunikacije s roditeljima i s malo roditeljskog nadzora.

Prema mišljenju dr. Mrug, roditelji bi trebali biti svjesni da prolazak kroz pubertet može biti stresan, osobito za djevojčice koje sazriju ranije od svojih vršnjakla i rekla je da je općeniti savjet roditeljima da "budu topli i puni potpore" ali spremni postaviti pravila prema tome kako očekuju da se ponašaju njihova djeca.

Također je predložila roditeljima da razgovaraju s djecom o tome kako se nositi s različitim situacijama s kojima se mogu susresti, primjerice zadirkivanjem, te s pritiskom da piju alkohol, puše ili imaju seksualne odnose.

Roditelji bi trebali uzimati u obzir njihovo mišljenje i vrijednosti, ali izbjegavati držanje lekcija. Umjesto toga, dr. Murg predlaže da bi trebali postavljati pitanja i pomoći svojoj djeci da "istraže različite putove suočavanja s problemima situacija vršnjaka."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti