Carski rez kod najmanjih beba

Carski rez kod najmanjih beba

Carski rez kod najmanjih beba
  • Objavljeno: Utorak, 09.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čini se da carski rez poboljšava preživljenje većine nedonoščadi koja su rođena prerano (od 22. do 25. tjedna gestacije, umjesto 40 tjedana), opisano je u novom istraživanju.

Koristeći povezane podatke rođenja i osmrtnica novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama od 2000. do 2003. godine s University of Texas Medical Branch, Galveston, istraživači su pregledali utjecaj carskog reza na preživljenje nedonoščadi u prvih 27 dana života i to u skupini vrlo nezrele nedonoščadi. Podaci od 13 733-oje umrlih i 106 809 preživjelih bili su uključeni u analizu.

U usporedbi s normalnim vaginalnim porodom, carski je rez popravio preživljenje nedonoščadi rođene u dobi od 22. do 25.-og tjedna trudnoće, pronašao je Malloy.

Izgledi za ranu smrt u dobi od 22. tjedna gestacije bili su 42% niži ako je rođeno carskim rezom, a ne normalnim vaginalnim porodom. Za porod u dobi od 23., 24. i 25. tjedana gestacije, izgledi za smrt novorođenčeta bili su 48%, 28% i 19% manji kod carskog reza u odnosu na vaginalni porod.

Čak štoviše, ti rezultati bili su neovisni od više rizičnih čimbenika upućujući na potrebu za carskim rezom. Više od 80% žena koje su rodile između 22.-og i 31.-og tjedna trudnoće imale su barem jedan čimbenik rizika za carski porod, uključujući višeplodne trudnoće, prezentacija zatkom, defekti fetusa i medicinske ili komplikacije poroda. Rezultati istraživanja objavljeni su kolovoškome izdanju časopisa Pediatrics.

Iako izbor carskog reza za većinu najnezrelije od te nedonoščadi može imati prednosti kod preživljenja, istaknuo je Malloy, razmatranje neurorazvojnih rizika povezanih s preživljenjem u tako ranoj dobi i razmatranje majčinih troškova carskog reza također mora biti uzeto u računicu i odluku., objavljeno je na Reuters Healthu.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti