Jesti za dvoje i drugi savjeti o trudnoći: ginekologinja otkriva što je istina, a što mit

Jesti za dvoje i drugi savjeti o trudnoći: ginekologinja otkriva što je istina, a što mit

Jesti za dvoje i drugi savjeti o trudnoći: ginekologinja otkriva što je istina, a što mit
  • Objavljeno: Srijeda, 19.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Trudnoća je vrijeme uzbuđenja, ali i raznih promjena koje se tiču životnog stila trudnice. Buduće majke imaju česte nedoumice o tome što smiju, a što ne smiju raditi za vrijeme trudnoće, pogotovo kada je riječ o prvoj trudnoći. Postoje razni savjeti koji se prenose s generacije na generaciju, a brojni od njih mogu biti zbunjujući. Osim toga, neki od savjeta koje trudnice dobivaju su samo djelomično točni, dok su neki od njih mitovi.

Zato smo pitali mr. sci. dr. Dženis Jelčić, spec. ginekologije i porodništva iz Specijalne bolnice Podobnik za ginekologiju i porodništvo u Zagrebu, da nam otkrije koji najčešći savjeti vezani uz trudnoću su mitovi, a koji istina.

Mr. sc. dr. Dženis Jelčić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist fetalne medicine

1. Žena bi trebala jesti za dvoje kad je trudna.

Prehrana tijekom trudnoće treba biti uravnotežena i raznovrsna. Iako trudnica jede za dvoje, ne bi trebala jesti dvostruko. Preporuke kažu da u prvom tromjesečju trudnica treba jesti jednako kalorija kao i prije trudnoće, u drugom tromjesečju 300 kalorija više, a u trećem tromjesečju 400 kalorija više nego prije trudnoće. Ovo su okvirne smjernice i svakoj trudnici treba pristupiti individualno.

Kilogrami u trudnoći - koliko ih je normalno dobiti?

2. Žena treba izbjegavati vježbanje u trudnoći.

Vježbanje u trudnoći se preporučuje zdravim trudnicama s urednim trudnoćama, osobito ako su bile fizički aktivne prije trudnoće. Vježbanjem u trudnoći se postiže fleksibilnost, bolja cirkulacija i smanjena otečenost nogu i ruku, smanjuje bol u kralježnici, kukovima i preponama te se poboljšavaju spavanje i probava.

3. Konzumiranje određene hrane tijekom trudnoće može uzrokovati razvoj alergije kod djeteta.

Iako postoji jako puno potencijalnih alergena, najčešće alergije na hranu uzrokuju orašasti plodovi, kikiriki, jaja, kravlje mlijeko, riba, školjke i pšenica. Njihovo konzumiranje u trudnoći te smanjen unos omega-3 kiselina iz hrane (npr. masne ribe), koje imaju protuupalni učinak, tijekom trudnoće su povezani s povećanim rizikom razvoja alergija u djeteta.

Evo što u trudnoći nikako ne smijete ignorirati!

4. Trudnice ne bi smjele imati spolne odnose.

Trudnice mogu imati spolne odnose u trudnoći, osim u stanjima povećanog rizika za spontani pobačaj ili prijevremeni porod, višeplodnim trudnoćama, niskom sijelu posteljice te krvarenjima u trudnoći iz bilo kojeg razloga.

5. Trudnice bi trebale izbjegavati kontakt s mačkama.

Infekcija koju bi trudnica mogla dobiti od mačke, točnije njenog izmeta, je toksoplazmoza. Toksoplazmoza može imati ozbiljne posljedice na plod, ovisno u kojoj fazi trudnoće je nastala i imunizaciji trudnice prije trudnoće. Samim kontaktom s mačkom trudnica se teško može inficirati toksoplazmozom, međutim trudnica koja ima mačku u domaćinstvu treba provoditi higijenske mjere kao što su često pranje ruku, izbjegavanje čišćenja pijeska, izbjegavanje termički neobrađenih namirnica i ostalo.

6. Vaginalni porod nije moguć nakon poroda carskim rezom.

Vaginalni porod je moguć nakon jednog carskog reza i ovisi o drugim čimbenicima, kao što su razlog prvog carskog reza, veličina i položaj djeteta, ožiljak na maternici i drugi. Vaginalni porod nakon prethodna dva carska reza nije moguć.

7. Određena hrana i pića mogu izazvati trudove.

Mogu, ali ne moraju. Postoji hrana koja može potaknuti trudove i porod, a najčešće se spominju datulje, bosiljak, ananas, začinjena hrana i banane. Treba imati na umu da u trudnoći ne treba ni s ničim pretjerivati i da je početak poroda uvjetovan sinergijom mame, posteljice i djeteta.

Što trebate jesti tijekom trudnoće?

8. U redu je popiti čašu vina ili drugog alkoholnog pića tijekom trudnoće.

Prigodna i umjerena konzumacija je u redu.

9. Trudnice ne bi trebale letjeti avionom.

Trudnice mogu putovati avionom do 36 tjedna trudnoće (iza 28 tjedna trudnoće uz liječničku potvrdu). Ne preporučuju se dugi letovi u trudnoći te uopće letovi trudnicama s trombozom, frakturom kosti, teškim anemijama, kao i onim trudnicama koje imaju ozbiljnije tegobe srca ili pluća.

10. Bojenje kose i lakiranje noktiju u trudnoći je štetno za bebu.

Bojenje kose u trudnoći nije štetno za plod, ali bi ovu praksu trudnice trebale izbjegavati u prvom tromjesečju te svakako koristiti prirodne boje bez amonijaka i peroksida. U prvom tromjesečju bi trudnice trebale izbjegavati i učestalo lakiranje noktiju, dok kasnije u trudnoći nije štetno za dijete, ali i opet umjereno i s provjerenim sastojcima, odnosno bez acetona, formaldehida, ftalata, toluena...

Vitashop