Češnjak za zaštitu od osteoartritisa

Češnjak za zaštitu od osteoartritisa

Češnjak za zaštitu od osteoartritisa
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači s „King's College-a" u Londonu otkrili su kako žene koje konzumiraju prehranu bogatu češnjakom, lukom i porilukom, imaju manje mogućnosti dobivanja osteoartritisa kuka.

Rezultati, koje prenosi portal MedicalNewsToday, ne samo da ističu moguće učinke prehrane u zaštiti protiv razvoja osteoartritisa, već također pokazuju potencijal za korištenje spojeva koje nalazimo u češnjaku za razvoj tretmana za liječenje stanja.

Odnos između tjelesne težine i osteoartritisa je već prethodno prepoznat, iako još nije u potpunosti shvaćen. Ovo istraživanje je prvo ovakve vrste koje dublje zadire u prehrambene navike koje bi mogle utjecati na razvoj i prevenciju ovog stanja.

U istraživanju je pregledano više od 1000 zdravih blizanki, od kojih većina nisu imale simptome artritisa.

Tim je proveo detaljnu procjenu uzoraka prehrane blizanki te ih dodatno analizirao rendgenskim snimkama koje su otkrile opseg ranog razvoja osteoartritisa u kukovima, koljenima i kralježnici sudionica.

Otkrili su kako je kod onih koje su konzumirale zdravu prehranu s visokim unosom voća i povrća, osobito češnjaka, bilo manje simptoma ranog razvoja osteoartritisa kuka.

Da bi još više istražili potencijalni zaštitni učinak, istraživači su dodatno proučavali spojeve u češnjaku. Otkrili su u laboratoriju, kako spoj nazvan dialil disulfid ograničava količinu enzima koji su štetni za hrskavicu kada se unesu u ljudske stanice hrskavice.

Dr. Frances Williams, glavna autorica istraživanja zaključuje: „Dok mi još uvijek ne znamo da li će konzumiranje češnjaka dovesti do visoke razine ove komponente u kuku, ova spoznaja može pokazati novi put prema budućnosti tretmana i prevenciji osteoartritisa kuka."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti