Lijek za dijabetes tip 1 mogao bi se razviti kroz tri godine

Lijek za dijabetes tip 1 mogao bi se razviti kroz tri godine

Lijek za dijabetes tip 1 mogao bi se razviti kroz tri godine
  • Objavljeno: Utorak, 21.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje iz Sydneya nudi novu nadu za pacijente dijabetesa ovisne o inzulinu.

Profesorica Ann Simpson i njezin tim s Tehnološkog fakulteta u Sydneyu, kažu kako se lijek za ovu bolest može razviti u roku od tri godine.

Istraživači vjeruju kako će njihovo istraživanje dovesti do tretmana za liječenje dijabetesa tipa 1 nakon što su uspješno preokrenuli tijek bolesti kod miševa, štakora i svinja.

„Oduševljeni smo rezultatima koje smo do sada vidjeli i ne vidim apsolutno nikakav razlog zašto ista tehnika ne bi funkcionirala na ljudima," portal TopNews prenosi njezine izjave.

„Ova tehnika bi pomogla dijabetičarima da ne moraju unositi inzulin, a još važnije, pomogla bi ljudima kod kojih se razvijaju stvarno loše komplikacije, kao što su sljepoća, gangrena, srčani problemi, zatajenje bubrega te opći neurološki problemi," dodaje prof. Ann Simpson.

Dijabetes tip 1 pojavljuje se kada gušterača, velika žlijezda iza želuca, prestaje stvarati inzulin. A tijelu je potreban inzulin za pretvaranje glukoze (šećera) u energiju.

Ljudi koji boluju od bolesti moraju svakodnevno ubrizgavati doze inzulina kako bi zaustavili po život potencijalno opasnu ketoacidozu.

Lijek koji su osmislili bi uključivao usađivanje ljudskog gena inzulina u jetru, koja zatim izlučuje inzulin umjesto gušterače.

Pacijenti bi morali proći jednu ključnu operaciju kako bi im se uveo gen u glavnu venu jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti