Čitajte novorođenčadi koja su na intenzivnoj njezi

Čitajte novorođenčadi koja su na intenzivnoj njezi

Čitajte novorođenčadi koja su na intenzivnoj njezi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Roditelji koji su čitali svojoj novorođenčadi na odjelu intenzivne njege osjećali su da su bliže bebama tijekom ovog teškog vremena.

Prvih nekoliko dana života novorođenčeta je jako važno vrijeme u kojem se roditelji povezuju s njihovom djecom. No, kritično bolesne bebe šalju se u posebne jedinice intenzivne njege i često su odvojene od roditelja.

„Cilj ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo 120 obitelji, bio je utvrditi da li čitanje pomaže jačanju veze između roditelja i njihove bebe te da li to potiče roditelje da nastave čitati kod kuće," objašnjava glavni istraživač Jan Lariviere iz Montrealske dječje bolnice.

Gotovo 70 posto roditelja iz istraživanja, reklo je kako im čitanje daje osjećaj zbližavanja s njihovim bebama. Većina ih je izjavila kako im čitanje daje osjećaj bliskosti te im pomaže da imaju osjećaj veće kontrole nad situacijom.

Istraživanje je također pokazalo kako roditelji koji su čitali djeci na odjelu intenzivne njege imaju tri puta veću vjerojatnost da će nastaviti s čitanjem i kod kuće.

„Kao zdravstveni radnici, moramo dati roditeljima potreban „alat" kako bi se lakše nosili sa situacijom. Čitanje bi trebalo postati bitan „alat" u svim klinikama za novorođenčad diljem svijeta," zaključuje Lariviere, a prenosi USNews.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti