Četiri šalice kave dnevno čuva žene od gihta

Četiri šalice kave dnevno čuva žene od gihta

Četiri šalice kave dnevno čuva žene od gihta
  • Objavljeno: Utorak, 14.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pijenjem četiri šalice kave dnevno moguće je prepoloviti rizik od razvoja gihta kod žena.

Istraživači su otkrili kako žene koje popiju tu količinu ili više, imaju 57 posto manje izglede da će patiti od agonije napada gihta od onih koje ju uopće ne piju.

Dvije do četiri šalice dnevno smanjuju šanse za giht za oko 22 posto, dok jedna šalica dnevno smanjuje šanse za samo tri posto.

Najnovije spoznaje, dolaze iz dugoročnog istraživanja od gotovo 90.000 medicinskih sestara u SAD-u.

Istraživači sa Sveučilišta u Bostonu i Medicinskog fakulteta na Harvardu pratili su medicinske sestre kroz 26-godišnje razdoblje, analizirali su njihovo zdravlje i prehrambene navike.

Za to vrijeme, kod gotovo 900 medicinskih sestara se razvio giht. Kako su istraživači analizirali njihov unos pića, otkrili su kako konzumiranje velike količine kave tijekom dugog vremenskog razdoblja smanjuje njihov rizik od dobivanja gihta.

Poznata i pod nazivom „bolest kraljeva", giht pogađa više muškarce nego žene, a tradicionalno je  povezan s većom konzumacijom određene hrane i pića.

Nedavni dokazi upućuju kako su mlađe odrasle osobe u Velikoj Britaniji najviše pogođene, dijelom zbog porasta pretilosti.

Prehrana i višak alkohola su glavni faktori za stanje, iako neki ljudi imaju genetske predispozicije za razvoj.

Bolest se razvija kada se mokraćna kiselina, prirodni nusprodukt, nenormalno odstranjuje od strane tijela.

Tijekom napada, zglob nožnog palca natekne i postane tako bolan da čak i prisutnost čarape može proizvesti nesnosne bolove. Napadi mogu trajati i do tjedan dana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti