Cjepivo protiv svinjske gripe - potreba ili propaganda?

Cjepivo protiv svinjske gripe - potreba ili propaganda?

Cjepivo protiv svinjske gripe - potreba ili propaganda?
  • Objavljeno: Subota, 31.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svinjska gripa nezaustavljivo se širi. Broj oboljelih teško je pratiti. Gotovo sve europske zemlje s cijepljenjem su već započele. U Hrvatskoj se podjela prvih doza cjepiva očekuje krajem godine. Treba li se uopće cijepiti? Teoretičari zavjere kažu: nikako! Stručnjaci su pak podijeljeni.
'Kada je riječ o tvrdnjama tzv. teoretičara zavjere, one su nam se prije desetak godina još mogle činiti besmislenima i paranoičnima, danas nas navode na ozbiljno razmišljanje', kaže dr. Lidija Gajski, autorica knjige 'Lijekovi ili priča o obmani'.

Austrijska novinarka Jane Bürgermeister
prikupila je informacije i materijale za koje tvrdi da ukazuju kako je virus pandemijske gripe stvoren na umjetan način i namjerno proširen te da cjepivo sadrži čimbenike opasne za zdravlje ljudi. FBI-u je podnijela tužbu ne samo protiv farmaceutskih kompanija već i protiv njihovih pomagača u SZO-u, UN-u i vlastima nekih država. 'Nadajmo se da će istraga biti provedena i da će nalazi biti dostupni prije nego nas pozovu na cijepljenje', kazala je za tportal Gajski.

Razlozi protiv cijepljenja

- Liječnici još uvijek ne znaju zbog čega je cjepivo iz 1976. paraliziralo mnoge koji su ga primili. Isti je slučaj i s modernim cjepivom - ne zna se kakve bi mogle biti nuspojave.

- Farmaceutske kompanije u SAD-u oslobođene su svih odgovornosti za eventualne smrtne slučajeve kao posljedice cjepiva protiv svinjske gripe.

- Cjepivo je proizvedeno u rekordno kratkom vremenu i nije nikada testirano na ljudima.

- Baxter International podnio je zahtjev za patent za cjepivo H1N1 još 28. kolovoza 2008. Ovaj patent objavljen je u ožujku 2009, mjesec dana prije nego što je virus pušten u Meksiku u travnju 2009.

- Cjepiva protiv svinjske gripe sadrže opasne tvari koje uzrokuju upalne reakcije u tijelu. Zbog toga postoje sumnje da su neki od njih povezani s neurološkim poremećajima i autizmom.

- Cjepivo protiv svinjske gripe ustvari bi moglo povećati rizik od smrtnog ishoda u slučaju zaraze tom bolesti, i to promjenom reakcije imunološkog sustava.

- Vitamin D preventivno djeluje bolje od cjepiva za svinjsku gripu.

- Ako cjepivo protiv svinjske gripe djeluje, a većina ljudi oko vas se cijepi, matematički gledano, ono vam ne treba.

- Farmaceutske kompanije zarađuju milijarde dolara na masovnoj proizvodnji ovog cjepiva. (Izvor: NaturalNews)


Hrvatska je naručila milijun i pol doza cjepiva, što je plaćeno 70 milijuna kuna. S prvih pola milijuna doza krajem godine cijepit će se kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici.

NEISTRAŽENE NUSPOJAVE

Najglasniji protivnici cijepljenja kažu da ono nije dovoljno istraženo, a samim time ni njegove nuspojave. Američka Agencija za zaštitu zdravlja upozorila je na činjenicu da bi cjepivo protiv svinjske gripe moglo povećati opasnost od Guillain-Barréovog sindroma, koji može biti fatalan. Nakon cijepljenja 1976. godine pojavilo se oko 500 slučajeva oboljenja od Guillain-Barréovog sindroma, a 25 osoba je umrlo.

'Što misle o cijepljenju protiv pandemijske gripe, jasno su pokazali virolozi, stručnjaci koji najviše znaju o virusima i prirodi virusnih bolesti. Kad su ih pitali kako će se pripremiti za susret s novom gripom, nijedan od njih šezdeset nije spomenuo cijepljenje, polovina ih je odgovorila da u tom smislu ne rade ništa. Treba znati da se radi o novoj, neistraženoj vakcini, čije su nuspojave kao i djelotvornost nepoznate. Osim toga, potreba za cijepljenjem, barem za sada, krajnje je upitna jer su i patogenost samog uzročnika, kao i epidemiološka situacija još nejasne', kazala je LiVAKCINE NISU SMANJILE OBOLIJEVANJE

Nije upitno samo cjepivo protiv svinjske gripe. 'Velik broj znanstvenika i liječnika smatra da neke od vakcina kojima se cijepimo već nekoliko desetljeća, primjerice one protiv difterije, tetanusa, hripavca ili ospica, nisu pridonijele smanjivanju obolijevanja od tih bolesti. Naime, pojavnost tih bolesti bitno se smanjila i prije uvođenja cijepljenja, i to zbog porasta higijensko-sanitarnog standarda i boljih uvjeta života i rada.'

Zanimljiv je podatak iz SAD-a, gdje su djeca rođena 1948. pri polasku u školu trebala pokazati potvrdu o cijepljenju protiv samo jedne bolesti, dok su ona rođena 1998. u većini saveznih država morala predočiti potvrdu o 33 doze cjepiva protiv 9-10 bolesti. U nas je razmjerno nedavno uvedeno obavezno cijepljenje djece od hepatitisa, a govori se i o uvođenju vakcinacije protiv HPV-a (humanog papiloma virusa). U oba slučaja cijepljenje čitavih generacija djece u najmanju je ruku diskutabilno, pojasnila je Gajski.


FARMACEUTSKE TVRTKE KORISTE MEDIJE

'Velike kampanje za promicanje bolesti, a neke od tih bolesti su umjetno stvorene, danas su uobičajena strategija u prodaji lijekova. Riječ je o promišljenim projektima koje za potrebe farmaceutskih tvrtki izrađuju PR agencije. Jedna od najčešće korištenih tehnika je stvaranje straha od bolesti i smrti. Mediji u tim kampanjama imaju ključnu ulogu. U konkretnom slučaju, evidentno je preuveličavanje problema, u nekim slučajevima i tipični senzacionalizam', tvrdi Gajski. Dodaje kako se ne misli cijepiti niti protiv obične niti svinjske gripe.

PLEČKO: NEMA TEORIJE ZAVJERE


Alternativac Drago Plečko smatra da u slučaju svinjske gripe nema teorije zavjere. 'Ne vjerujem inženjeriji virusa. Mi načelno pridajemo veću moć genetskom inženjeringu nego što realno to jest. Nismo mi još na tom stupnju da kontrolirano razvijemo virus i određujemo njegovu patogenost. Mislim da se u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, radi o prirodi koja je uzvratila udarac.'

Tvrdi da životinjske vrste stvaraju obrambene mehanizme kada su ugrožene. 'Kada su počeli istrebljivati tibetansku mačku, ona je razvila SARS. Dnevno se milijune krava na svijetu ubije. Zato su krave razvile kravlje ludilo, ptice ptičju gripu, a svinje svinjsku', pojašnjava svojuteoriju Plečko.

Istina je da je farmaceutska industrija zaradila na tome. Neka zarađuju ako spašavaju živote, smatra Plečko. Kaže da bi se cijepio kad bi simptomi svinjske gripe bili jači. Na pitanje što ako su nuspojave cjepiva fatalne, Plečko kaže: 'Takva opcija uvijek postoji. Nikada ne možete posve isključiti crni scenarij.'

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti