Najvažnije zdravstvene zapovijedi za žene

Najvažnije zdravstvene zapovijedi za žene

Najvažnije zdravstvene zapovijedi za žene
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nizak indeks BMI smanjuje plodnost, dok je sunčanje povećava. Žene koje rode barem dvoje djece u 20-ima smanjuju rizik od raka, a 200 orgazama godišnje smanjuje žensku psihološku dob za šest godina. Tih bi se zapovijedi, vjeruju znanstvenici, trebale pridržavati žene kako bi živjele sretnije, dulje i zdravije.

Ni pretjerana čistoća nije dobra

Oko 30 posto žena ne pere dovoljno dobro svoje ruke, pokazala su neka britanska istraživanja. Međutim, običan sapun i voda su sasvim dovoljni za održavanje higijene, stoga ne trebate posezati za raznim antibakterijskim sapunima i dezinficijensima jer možete postići kontraefekt. Ne samo što njihovim korištenjem nećete spriječiti obolijevanje od prehlade i gripe, nego oni mogu naštetiti i osjetljivoj ravnoteži bakterija u našim tijelima jer dopuštaju jačim bakterijama da postanu dominantnije.

Izbjegavate gazirane napitke

Dijetne kole sadrže fosfat u obliku fosforne kiseline koja se koristi za poboljšavanje okusa, a označena je kao E338 na popisu sastojaka, a ona dokazano umanjuje apsorpciju kalcija u organizmu. Istraživanje je pokazalo da je gustoća kostiju kod žena koje su konzumirale pet gaziranih napitaka tjedno, uključujući četiri kole, za četiri posto niža, što nije malo kad se govori o ljudskim kostima.

Ne mršavite previše

Idealan indeks tjelesne težine (BMI) je oko 24. Za ženu prosječne visine od 163 cm to znači da bi trebala težiti oko 63,5 kilograma. Iako se o rizicima koje sa sobom nosi debljina (povećava rizik za obolijevanje od dijabetesa, raka i srčanih bolesti) puno piše i zna, malo su poznate negativne strane pretjerane mršavosti. Nizak indeks BMI utječe na plodnost, pa tako žene s MBI od 18,5 imaju manje šanse za začećem, a imaju i veću mogućnost da obole od osteoporoze.

Ne pušite

Pušenje ne samo da uzrokuje rak pluća, već i rak vrata maternice. Istraživanja su pokazala da žene koje puše imaju dva puta veću šansu da obole od te zloćudne bolesti. Rak vrata maternice uzrokuje HPV, humani papilona virus, a nikotin slabi otpornost organizmu prema tom virusu.

Sunčajte se ako želite ostati u drugom stanju

Jedan od većih uzročnika neplodnosti kod žena je policistički sindrom jajnika koji uzrokuje neredovite ovulacije. Većina žena koja pati od tog sindroma i ne ovulira redovito ima manjak vitamina D, tvrde stručnjaci za plodnost. Znanstvenici sa Sveučilišta Yale također su otkrili da ako se ženama koje imaju neredovite menstruacije daju dodatne količine vitamina D, rizik od pojave policističkog sindroma jajnika i neredovitih ovulacija se dramatično smanjuje, čak i do 99 posto.

UV zrake jedan su od glavnih izvora vitamina D, a samo 20 minuta dnevno na suncu dovoljno je da osiguramo tijelu potrebnu dozu tog vitamina. Sve više od toga je štetno za naše zdravlje.

Jedite više banana

Četvrtina sredovječnih žena pati od depresije ili tjeskobe, pokazalo je istraživanje britanske zaklade za mentalno zdravlje. Poznato je da je depresija povezana s niskom razinom hormona sreće, serotonina. Manjak serotonina uzrokovan je nedostatkom aminokiseline triptofana koju tijelo ne može samo proizvesti. Neki stručnjaci smatraju da se serotonin može povećati konzumacijom hrane koja je bogata tom aminokiselinom poput puretine, sira i banana, pa čak i šljiva. Četiri do 11 banana tjedno više je nego dovoljna količina za stvaranje dovoljnih količina hormona sreće.

Ne pijte alkohol

Samo jedna čaša vina dnevno može povećati šanse za obolijevanjem od raka dojke, i to od 9,5 do 10,6 posto, pokazala su istraživanja. Također je otkriveno da se rizik od obolijevanja od bilo koje vrste raka povećava konzumacijom alkohola. Znanstvenici su zaključili da jednostavno nema donje granice količine alkohola koju bismo mogli unijeti u organizam, a da ne bude štetna za zdravlje.

Rodite barem dvoje djece u 20-im godinama

Istraživanja su pokazala da rađanje djece u dvadesetim godinama smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojke za sedam posto u usporedbi s drugim ženama. Iz toga proizlazi da ako žena ima prosječno dvoje djece i doji svako dijete 12 mjeseci duže nego je uobičajeno, godišnje bi se brojka oboljelih od te zloćudne bolesti smanjila za 11 posto. Smanjena izloženost estrogenu je vjerojatno ključni faktor u tom slučaju jer i trudnoća i dojenje smanjuju količinu estrogena, hormona kojim se rak hrani. Što dulje dojite, rizik je tim manji.

Nedavna švedska studija pokazala je da dugotrajnije dojenje (dulje od 13 mjeseci) upola smanjuje šanse da žena oboli od reumatičnog artritisa. Čak i dojenje u trajanju od mjesec dana smanjuje šanse za 25 posto, iako znanstvenici još uvijek ne rzanju prave razloge.

Seksajte se 200 puta godišnje

Američki kardiolog, profesor Mehmet Oz sa Sveučilišta Columbia rekao je: "Ako imate 200 orgazama godišnje, možete smanjiti psihološku dob za šest godina." Ta nevjerojatna statistika zasnovana je na istraživanju koje je proučavalo utjecaj seksa na sveukupno zdravlje, a profesor Oz zaključio je da seksualna aktivnost očito nudi neku korist za opstanak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije