Crna riža može pomoći ublažiti simptome astme i alergija

Crna riža može pomoći ublažiti simptome astme i alergija

Crna riža može pomoći ublažiti simptome astme i alergija
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici donose dokaze kako crna riža, malo poznat oblik riže koji je osnovna hrana jednoj trećini svjetske populacije, može pomoći ublažiti upale povezane s alergijama, astmom i drugim bolestima.

Mendel Friedman i kolege ističu kako su njihova prijašnja istraživanja pokazala nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi od prehrane bogatom mekinjama crne riže. Mekinja je vanjska ljuska zrna, a uklanja se tijekom obrade smeđe riže za proizvodnju poznate bijele riže. Ti eksperimenti, koji su rađeni na kulturama stanica, dali su naslutiti da mekinje crne riže potiskuju oslobađanje histamina, koji uzrokuje upalu.

U novom istraživanju, testirali su kakve učinke ekstrakt mekinja crne riže ima na upalu kože na laboratorijskim miševima.

Nakon što su ubrizgali ekstrakt u miševe, on je smanjio upalu kože za oko 32 posto u odnosu na kontrolne životinje te je smanjio proizvodnju određenih tvari koje su poznate po potpomaganju upala.

Ekstrakt mekinja smeđe riže nije imao te učinke, dodaju istraživači.

Kada su znanstvenici hranili miševe s prehranom koja sadrži 10 posto mekinja crne riže, smanjile su im se otekline povezane s alergijskim kontaktnim dermatitisom, koji je najčešći tip iritacije kože.

„Otkrića pokazuju potencijal vrijednosti mekinja crne riže kao protuupalni i anti-alergijski sastojak hrane, a možda i kao terapeutski agens za liječenje i prevenciju od bolesti povezanih s kroničnom upalom," zaključuju istraživači.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti