Novi način prevencije povratka raka dojke

Novi način prevencije povratka raka dojke

Novi način prevencije povratka raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 22.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pacijentice koje boluju od raka dojke mogu smanjiti šanse za povratak bolesti ako im kirurzi odstrane male količine zdravog tkiva oko tumora.

Istraživanje je pokazalo kako vjerojatnost povratka bolesti može biti smanjena za više od 90 posto, ako se uklone najmanje dva milimetra normalnih stanica koje okružuju rak.

Kirurški zahvat za odstranjivanje dijela dojke je često vrlo uznemirujuće iskustvo i mnogi stručnjaci će pokušati sačuvati što je više moguće zdravog tkiva iz kozmetičkih razloga.

No ovo najnovije istraživanje želi pokazati liječnicima nove smjernice kako bi pokušali smanjiti šanse za povratak raka.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 303 žene, liječnici iz bolnice Dobre nade u Birminghamu, otkrili su da ako se odstrani najmanje dva mm zdravog okolnog tkiva postoji rizik od samo 2,4 posto da će se vratiti tumor, u usporedbi s 35 posto rizika ako uklonimo samo jedan mm okolnih stanica.

Glavni autor Stephen Ward iz bolničkog Odjela za operacije dojke, je izjavio: „Pacijentice podvrgnute operaciji dojke imaju veću vjerojatnost od povratka raka te tako uklonjena količina tkiva oko tumora ostaje kontroverza."

„Istraživanje provedeno na 200 britanskih kirurga specijaliziranih za rak dojke objavljeno u 2007 godini, otkriva široke varijacije u onome što oni smatraju odgovarajućom uklonjenom količinom tkiva, s tim da njih 24 posto misli da bi ta količina trebala biti unutar jednog mm, a 65 posto želi količinu od dva mm ili više."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti