Crno vino pomaže u prevenciji osteoporoze

Crno vino pomaže u prevenciji osteoporoze

Crno vino pomaže u prevenciji osteoporoze
  • Objavljeno: Subota, 07.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje koje je pratilo odnos između prehrane i rizika za prijelom, otkrilo je kako umjerene količine vina povećavaju gustoću kostiju u kralježnici.

No, zanimljivo je kako druga alkoholna pića, kao što je pivo i žestoka pića, nisu imala isti učinak.

Rezultati, koje prenosi Telegraph, dolaze iz istraživanja koje uključuje više od 1.000 parova ženskih blizanaca u Velikoj Britaniji u dobi od pedesetak godina.

Iako su neka manja istraživanja isticala kako alkohol može imati zaštitni učinak, alkoholizam je zapravo jedan od glavnih faktora rizika za slabe kosti.

Jeste li znali da se crno vino koristi i kao lijek nakon moždanog udara?

Jednoj od tri žene i jednom od dvanaest muškaraca se u nekom trenutku u životu razvije bolest.

Žene koje koriste steroidne lijekove, puše, puno piju ili imaju obiteljsku povijest bolesti, najviše su izložene riziku bolesti.

Konkretno, znanstvenici s University of East Anglia i Kings Collegea u Londonu, promatrali su prehrambene navike kod postmenopauzalnih blizanki kako bi vidjeli kako su hrana i piće povezani s brojem slomljenih kostiju.

Nakon ispitivanja volontera o njihovim prehrambenim i navikama pijenja, istraživači su proveli skeniranja radi mjerenja debljine kostiju kod zgloba kuka, kralježnice te gornjeg dijela bedrene kosti.

Rezultati su pokazali kako konzumenti vina imaju gušće kosti u kralježnici i kuku od ljudi koji ne piju vino, ili onih koji preferiraju druge vrste alkohola.

Provjerite zašto češće trebate piti crno vino!

Istraživači nisu pronašli značajne koristi za kosti iz prehrane koja je bogata voćem i povrćem, no otkrili su kako masnija prehrana ima štetan utjecaj na čvrstoću kostiju.

"Umjereni unos vina je povezan s većom mineralnom gustoćom kostiju, a konzumacija masnije prehrane je povezana s nižom gustoćom kostiju," zaključuju istraživači.

Nije jasno kako vino može pojačati čvrstoću kostiju, no prethodna istraživanja sugeriraju kako su za sve odgovorni kemijski spojevi polifenoli koje nalazimo u koži grožđa, a ne sam alkohol.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti