Crveni nosovi i tijekom ljeta bolesnoj djeci donose radost

Crveni nosovi i tijekom ljeta bolesnoj djeci donose radost

Crveni nosovi i tijekom ljeta bolesnoj djeci donose radost
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.08.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kategorija: Zanimljivosti

Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i za vrijeme ljetnih mjeseci nastavlja sa svojim prijeko potrebnim radom, a djeci iz 14 različitih bolnica i ustanova nastavlja donositi radost i osmjehe kroz svoje raznovrsne programe.

Dok većina djece ljetne mjesece provode bezbrižno u okruženju obitelji i prijatelja, nažalost postoje djeca koja su svoja sigurna okruženja morala zamijeniti bolničkim. Bolnica postaje privremeni dom cijeloj obitelji, a strah i anksioznost čine njihovu svakodnevicu. Ozbiljna bolest, kronično zdravstveno stanje ili bolnički krevet ne bi smjeli nijednom djetetu uskratiti osnovno pravo na igru, pravo koje je neophodno za dječji razvoj i opću dobrobit. Zapravo, upravo u tim zastrašujućim i tjeskobnim trenucima igra i poticaj koji klaunovidoktori donose mogu pomoći u što bržem oporavku.

Osluškujući potrebe djece i njihovih roditelja u tužnim i bolnim životnim situacijama, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori osmislili su niz programa, koji se odvijaju kroz cijelu godinu, kako bi im pružili veliku podršku i pomoć u prihvaćanju situacije. Kroz interaktivnu igru i humor, klaunovidoktori stvaraju poticajno i sigurno okruženje koje olakšava prilagodbu djece na bolničko okruženje i poboljšava njihovo prihvaćanje medicinskih postupaka i osoblja. Dok se nasmijani kreću od kreveta do kreveta, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori potiču aktivno sudjelovanje djece i podržavaju njihov prirodni instinkt za igrom te ih potpuno uključuju u interakciju, ako djeca to i žele.

"Naša najveća nagrada je upravo smijeh na licu bolesnog djeteta", izjavila je doktorica "Maštalić" za vrijeme redovnih posjeta. Uz osmijeh i predstave, prisutnost klaunovadoktora bolesnoj djeci donosi prijeko potreban poticaj, samopouzdanje i hrabrost, elemente koji su temeljni za smanjenje njihove ranjivosti.

Jedan takav program je i interaktivna glazbena predstava pod imenom Karavan Orkestar u sklopu koje tri klaundoktora tragaju za orkestrom te ga pronalaze u rehabilitacijskim ustanovama. Uvažavajući potrebe djece s umjerenim i težim teškoćama u razvoju, klaunovidoktori razvili su prilagođenu predstavu koja zadovoljava njihove potrebe za interakcijom te participacijom u umjetničkim događanjima.

"Kad ste došli s ovom predstavom, bio je to prvi put da smo vidjeli kako djeca mirno i zajedno sjede te promatraju, a zatim im je svima na lice došao lagani osmijeh. Većini djece s teškoćama ovo je zapravo bila i prva predstava koju su ikada gledala. Nakon predstave djeca su bila puno mirnija i promjena je bila jasno vidljiva", rekla je Josipa Blažević, mag. rehab. educ.

"I nama liječnicima CRVENI NOSOVI uvijek razvedre dan. Pozitivna energija klaunovadoktora potrebna je čitavoj zajednici", dodaje doc. dr. sc. Mario Ćuk, dr. med. Humor kojeg donose klaunovidoktori stvara most između zdravstvenog osoblja i pacijenata, uz pomoć kojeg se uspostavlja dijalog i stvara pozitivna atmosfera za lakše savladavanje teških trenutaka. Upravo zato klaunovidoktori održavaju kontinuitet svojeg rada i posjeta, neovisno o doba godine. Oni nisu tek povremeni gosti već stalno prisutni prijatelji, a kada je najteže oni su i oslonac djeci i njihovim roditeljima, ali i stručnom osoblju.

Klaunovedoktore uvijek ćete prepoznati po smijehu koji se čuje na hodnicima bolnica i institucija u kojima provode svoje redovne i posebne programe te ih možete sresti u:

 • Klinički bolnički centar Zagreb Rebro
 • Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva bolnica)
 • Zavod za dječju hematologiju i onkologiju „Dr. Mladen Ćepulić“
 • Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
 • Dječja bolnica Srebrnjak
 • Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice
 • Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb (Kukuljevićeva)
 • Klinički bolnički centar Rijeka
 • Klinički bolnički centar Osijek
 • Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju (KBC Osijek)
 • Klinički bolnički centar Split
 • Opća bolnica Zadar
 • Opća županijska bolnica Vukovar
 • Opća županijska bolnica Vinkovci

Saznajte kako i vi možete pomoći ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti