Čuvanje kuhanog i pečenog mesa u hladnjaku? Da, ali samo ako slijedite ova pravila
 
    Znamo da hranu ne treba bacati, pogotovo ako je riječ o skupljim namirnicama kao što je meso. Srećom, kao i većina ostale hrane, kuhano i pečeno meso možete spremiti za kasnije, međutim samo ako je pohranjeno na siguran način. Bez obzira na termičku obradu, na mesu se mogu stvoriti bakterije kao što su Escherichia coli i Salmonella, koje mogu uzrokovati ozbiljno trovanje hranom. To je pogotovo opasno za djecu mlađu od 5 godina, osobe starije od 65, ljude kojima je imunološki sustav oslabljen i trudnice. Prema upozorenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kako bi meso u vašem hladnjaku bilo sigurno za konzumiranje, morate ga pravilno pospremiti.
Pravila za spremanje kuhanog i pečenog mesa u hladnjak
1. Nemojte stavljati meso u hladnjak ako ga niste prethodno izrezali
Kuhano i pečeno meso nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak u komadu. Velike komade mesa najprije narežite i zatim spremite. Ovo je važno jer će se manji komadi mesa brže ohladiti i tako će se spriječiti rast bakterija.

2. Nemojte dugo čekati sa spremanjem mesa u hladnjak
Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ističu da ostatke mesa trebate u roku od 2 sata nakon termičke obrade staviti u hladnjak na temperaturu od 4 stupnja. Međutim, kada je meso stajalo na visokim temperaturama, primjerice ljeti, trebate ga staviti u hladnjak u roku od maksimalno sat vremena.
3. Kuhano i pečeno meso ne može zauvijek stajati u hladnjaku
Iako je termički obrađeno i pravilno pohranjeno, rok trajanja mesa u hladnjaku nije beskonačan i razlikuje se ovisno o vrsti. Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede, kuhana slanina i kobasica mogu stajati u hladnjaku tjedan dana na temperaturi od 4 stupnja ili manjoj. Ostalo meso, uključujući perad, bit će sigurno za konzumaciju maksimalno 3 do 4 dana.
Vezani sadržaj:
- Otkrivamo koliki je zapravo rok trajanja određenih namirnica
- Uz ove savjete ćete uštedjeti pri kupovini hrane
- Pročitajte zašto ne smijete čuvati jaja u vratima frižidera!
- 
                Recept dana![Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za zdrav i ukusan obrok]()  Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...1:30h12345
- 
                Recept tjedna![Juneći gulaš s krumpirom]()  Juneći gulaš s krumpirom1 h12345
- 
                Recept mjeseca![Sočni kolač od limuna i borovnica]()  Sočni kolač od limuna i borovnica1 h12345

 
             
             
             
             
             
             
                         
                         
                        