Zbog velikog rasta broja zaraženih u Šangaju krenuo najveći lockdown i masovna testiranja

Zbog velikog rasta broja zaraženih u Šangaju krenuo najveći lockdown i masovna testiranja

Zbog velikog rasta broja zaraženih u Šangaju krenuo najveći lockdown i masovna testiranja
  • Objavljeno: Srijeda, 30.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

S ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, kinesko financijsko središte Šangaj pokrenulo je masovni lockdown, najveći u tom gradu od početka pandemije. Gradske vlasti ranije pokušale smanjiti broj slučajeva zaraze djelomičnim karantenama ograničenim na određene kvartove i stambene komplekse, čiji su stanovnici bili blokirani plastičnim barijerama i podvrgnuti višestrukim testiranjima na COVID-19, no broj slučajeva je nastavio rasti.

Šangaj je do sad bio relativno pošteđen od zaraze, međutim posljednja 4 tjedna, od 1. ožujka, u tom je gradu zabilježeno ukupno 20 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, najviše otkako je počela pandemija koronavirusa. Ovaj grad od 26 milijuna stanovnika u nedjelju je imao rekordnih 3450 slučajeva zaraze COVID-om, što čini gotovo 70% ukupnog broja slučajeva u cijeloj Kini. Prema pisanju stranih medija, riječ je o soju omikron.

Aktualna karantena provodi se u dvije faze tijekom kojih će se provesti masovno testiranje svih stanovnika. Središte grada podijeljeno je rijekom Huangpu koja označava granicu karantene. U Šangajskoj financijskoj četvrt Pudong i obližnjim područjima lockdown traje od ponedjeljka 28. ožujka do petka 1. travnja, dok će u golemom području u središtu grada zapadno od rijeke Huangpu petodnevna karantena početi u petak.

Stanovnici će za vrijeme zatvaranja morati ostati kod kuće, a isporuke hrane i nužnih potrepština će se odvijati na kontrolnim točkama kako bi se osiguralo da nema kontakta s vanjskim svijetom. Također, s radom će privremeno prestati tvrtke i tvornice osim onih koje pružaju javne usluge ili dostavljaju hranu. Nakon najave velikog zatvaranja u nedjelju su građani Šangaja opustošili police supermarketa panično kupujući hranu, piće i kućanske potrepštine.

Situacija u Europi i Hrvatskoj

Istovremeno dok virus divlja u Šangaju europske zemlje, uključujući Hrvatsku, počele su s ublažavanjem mjera. Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, prošlog tjedna je istaknuo da se u 18 država koje su ublažile restrikcije značajno širi zaraznija podvarijanta omikrona BA.2, javlja Jutarnji. U Hrvatskoj su mjere počele ublažavati 18. ožujka kada je, između ostalog, rad ugostiteljskih objekta produljen na 2 sata iza ponoći, a COVID potvrde su djelomično ukinute. Nakon toga, do danas, tjedni prosjek broja zaraženih u Hrvatskoj kretao se između 1550 i 1365 slučajeva, a u posljednja 24 sata je zabilježeno 2.294 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno ukupno 9.878.

''Evolucija omikrona i njegovih podvarijanti, koje se lakše šire i koje mogu izbjeći imuni nadzor, olakšala je infekcije među osobama s nepotpunom imunošću, npr. onima koje su već preboljele covid ili one koje nisu dobile booster dozu cjepiva. Eksplozivnom širenju smo svjedočili u zemljama koje su pustile virus da se širi bez ograničenja, a sada vidimo da se virus širi, premda sporije i u zemljama koje su imale na snazi nešto efikasnije mjere, ali još uvijek imaju nisku stopu cijepljenosti. Primjerice, u Njemačkoj je u proteklih mjesec dana došlo do progresivnog popuštanja mjera koje su onda i dovele do virusnog širenja'' rekao je za Jutarnji dr. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunschweigu. Upozorio je da trebamo ostati oprezni, jer se nova varijanta ponaša drugačije od prethodnih, a s obzirom na broj necijepljenih osoba u Hrvatskoj i dalje može doći do novih rizika, bolesti i opterećenja zdravstvenog sustava.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti