Da li nas jutarnja kava uopće razbuđuje?

Da li nas jutarnja kava uopće razbuđuje?

Da li nas jutarnja kava uopće razbuđuje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi od nas računaju na kavu da nam pomogne kod jutarnjeg razbuđivanja, no najnovija istraživanja pokazuju da je možda sve u snazi uma.

Britanski istraživači koji su lagali volontere da piju kavu s kofeinom, a ustvari su pili kavu bez kofeina, primijetili su značajan napredak u njihovim performansama i raspoloženju.

U seriji testova kreiranih za mjerenje mentalnih performansi, vremena reakcije te raspoloženja, neki su čak bili bolji od volontera koji su konzumirali kavu s kofeinom.

Rezultati pokazuju kako su takvi učinci razbuđivanja od kave, tu i djelomično zbog potrošačkog očekivanja utjecaja kofeina. Vrlo je zanimljiv taj osjećaj očekivanja da će im kofein u kavi dati dodatan poticaj i osjećaj razbuđivanja, da konzumenti doslovno osjećaju njegove učinke kad ih u biti uopće i nema, ističu istraživači.

A opet je zanimljivo kako je kofein poznati stimulans koji djeluje na mozak i može pomoći u borbi s pospanošću i umorom.

Neka istraživanja su sugerirala da tri šalice kave dnevno mogu značajno smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, vjerojatno zato što kava pokreće lančanu reakciju u mozgu koja sprječava štetu koju nanese ova teška bolest.

Istraživanje vođeno od strane tima sa Sveučilišta East London, uključivalo je 88 dobrovoljaca u dobi između 18 i 47 koji su u isto vrijeme ljubitelji kave i piju barem dvije šalice dnevno, prenosi Telegraph.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti