Očev stres se prenosi na nerođeno dijete

Očev stres se prenosi na nerođeno dijete

Očev stres se prenosi na nerođeno dijete
  • Objavljeno: Subota, 03.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Do danas se većina istraživanja usmjeravalo na majčinski utjecaj na nerođeno dijete. Međutim, najnovije se fokusiralo na očinski utjecaj, a utvrđeno je kako očevi izloženi kroničnom stresu, prenose ta stresna ponašanja na svoje potomstvo.

Praćenjem očinskog prijenosa stresa, istraživanje sugerira kako je prijenos moguć, no kako je proces vrlo kompliciran.

Rizik za razvoj depresije, koji se uglavnom povećava s izloženošću kroničnom stresu, je pod utjecajem i okoliša i genetike.

Međudjelovanje ova dva faktora je vrlo složeno, a vrlo je zanimljivo kako postoji i treći čimbenik, epigenetika.

Istraživači iz Mount Sinaia iz New Yorka, koristili su miševe za istraživanje, a otkrili su kako su promjene u ponašanju bile prisutne samo kod potomaka stvorenih kroz prirodnu reprodukciju, a ne kod onih potomaka koji su nastali putem in vitro oplodnje.

Taj zanimljiv obrat upućuje na to da se većina ranjivosti vezanih uz stres prenosi budućim generacijama putem ponašanja, a ne epigenetički.

"Ove vrste istraživanja na životinjama od velike su pomoći znanstvenicima da se lakše usredotoče na svoj rad s ljudima," Top News prenosi izjavu glavnog autora istraživanja dr. Erica Nestlera.

"Ovi rezultati na miševima povećavaju mogućnost da dio mogućeg rizika za kliničku depresiju ili neki drugi poremećaj povezan sa stresom nekog pojedinca, može biti predodređen s količinom izloženošću stresa tijekom života njihovog oca. A to je opet vrlo provokativan prijedlog koji zahtijeva izravno istraživanje na ljudima," za kraj ističe istraživač.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti