Šišmiši bi mogli spašavati žrtve moždanog udara

Šišmiši bi mogli spašavati žrtve moždanog udara

Šišmiši bi mogli spašavati žrtve moždanog udara
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala kako lijek proizveden iz sline šišmiša može razrijediti krv i otopiti krvni ugrušak u mozgu te tako spasiti živote i ograničiti štetu uzrokovanu moždanim udarom.

Trenutno, pacijenti koji pretrpe većinu vrsta moždanih, moraju u roku od četiri sata nakon napada primiti posebne injekcije za razbijanje ugrušaka kako bi tretman uopće funkcionirao.

No, istraživanja su otkrila kako korištenje injekcija s lijekom izvedenim iz proteina iz šišmišove sline, može imati isti učinak i do devet sati.

Ta razlika puno znači, zato jer se taj lijek onda može dati pacijentima koji pretrpe moždani udar za vrijeme dok spavaju, a probude se tek satima kasnije.

Šišmiše su odabrali za istraživanje, zato jer oni koriste svoju slinu kako bi dovoljno razrijedili krv plijena da ju mogu onda popiti.

Dr. Christine Roffe iz Sveučiišne bolnice North Staffordshire u Velikoj Britaniji, objašnjava kako je istraživanje još u svojim ranim fazama, no ako sve dobro prođe, lijek bi mogao biti u raširenoj uporabi u roku od tri godine.

Međunarodno istraživanje se provodi na više od 40 bolnica, a ono uključuje oko 400 pacijenata, prenosi Telegraph.

Istraživači koji su proveli prethodno manje istraživanje, ističu kako se lijek pokazao kao "najveće otkriće" kod tretmana za moždani udar u zadnja dva desetljeća.

Više od 80 posto moždanih udara nastaje kada prestaje dotok krvi zbog ugruška u mozgu. Ova vrsta moždanog udara, kojeg zovemo ishemijski napad, može reagirati na injekcije za razbijanje ugrušaka.

Druga vrsta moždanog udara je doslovno krvarenje u mozgu, a javlja se kad oslabljena krvna žila koja opskrbljuje mozak pukne i tako uzrokuje oštećenje mozga. Za liječenje takvog napada je često potrebna hitna operacija kako bi se uklonila krv iz mozga i zašila puknuta krvna žila.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti