Što se događa s vašim tijelom ako predugo spavate?

Što se događa s vašim tijelom ako predugo spavate?

Što se događa s vašim tijelom ako predugo spavate?
  • Objavljeno: Subota, 11.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Sleep, otkriva da osobe koje previše spavaju imaju povećan rizik od nastanka pretilosti. Naime, prekomjernim spavanjem možete uzrokovati povećanje razine hormona gladi, što uzrokuje žudnju za grickalicama i nezdravom hranom.

Saznajte kako spavanje utječe na zdravlje i funkcioniranje mozga!

Znanstvenici su otkrili da su osobe koje previše spavaju sklonije usvajanju nezdravih životnih navika i češće vode sjedilački tip života, u odnosu na osobe koje se ustaju ranije i spavaju 7 do 8 sati dnevno.

Rezultati našeg istraživanja potvrđuju ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da količina sna ima značajan utjecaj na tjelesnu težinu, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Kelly Glazer Baron.

U istraživanju su sudjelovale zdrave odrasle osobe u dobi od 18 do 50 godina. Znanstvenici su mjerili količinu spavanja kod svakog sudionika, a potom pratili njihove prehrambene navike. Rezultati su pokazali da osobe koje spavaju predugo imaju jednako nezdrave prehrambene navike kao i osobe koje spavaju premalo.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje previše spavaju u toku dana unesu oko 300 kalorija više, što povećava rizik od nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Pročitajte više o tome kako vam previše spavanja šteti!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti