Dijabetes povećava rizik od razvoja depresije!

Dijabetes povećava rizik od razvoja depresije!

Dijabetes povećava rizik od razvoja depresije!
  • Objavljeno: Utorak, 04.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje nam donosi kako dijabetes povećava rizik od razvoja depresivnog poremećaja.

Odjel Harvardskog Fakulteta medicine u Bostonu, analizirao je 1996. godine vezu između dviju bolesti na uzorku od 65.381 žena u dobi između 50. i 75. godina, prenosi portal TopNewsHealth.

Sudionicama istraživanja bio je klasificiran depresivni poremećaj, ako su pokazali znakove depresije, ako su konzumirali antidepresive ili im je dijagnosticirana bolest od strane liječnika.

Kroz desetogodišnje preglede, kod 2.844 žena je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, a kod njih 7.415 su dijagnosticirani depresivni poremećaji.

Rezultati istraživanja pokazali su kako žene s depresivnim poremećajem imaju oko 17% veću vjerojatnost da će imati dijabetes nakon što uzmemo u obzir i druge rizične čimbenike, kao što su razina fizičke aktivnosti i BMI-a.

A one koje su konzumirale antidepresivne lijekove, imaju 25% veći rizik od pojave dijabetesa u usporedbi s onima koje nisu imale depresivne poremećaje.

Dijabetičarke imaju 29% veću vjerojatnost da će bolovati i od depresije. A žene koje su na inzulinu, imaju dodatno povećani rizik od 53% za razliku od žena koje ne boluju od dijabetesa.

Rezultati istraživanja pokazali su kako depresivni poremećaj može imati utjecaj na rizik za razvoj dijabetesa neusporedivo s drugim čimbenicima kao što su tjelesna masa i neaktivnost. Osim toga, rezultati podržavaju ideju da je dijabetes povezan s depresijom.

Autori su zaključili kako su „potrebna buduća istraživanja u različitim populacijama za potvrdu ovih nalaza te kako bi se istražili potencijalni mehanizmi koji uzrokuju ovu poveznicu."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti