Dizanje teških utega ipak nije nužno za izgradnju mišića

Dizanje teških utega ipak nije nužno za izgradnju mišića

Dizanje teških utega ipak nije nužno za izgradnju mišića
  • Objavljeno: Petak, 13.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trenutna dogma drži da se za izgradnju većih mišića treba dizati teške utege. Međutim, nova istraživanja pokazuju da se sličan stupanj izgradnje mišića može postići i lakšim utezima. Tajna je da se diže teret dok ne dođete do zamora mišića.

„Umjesto natezanja s dizanjem teških utega, možete dograbiti nešto puno lakše, ali zato to morate dizati dok više ne možete podizati", komentira Stuart Philips, profesor kineziologije na McMaster Sveučilištu. „Uvjereni smo da rast mišića podrazumijeva njihovo stimuliranje kako bi oni stvorili nove proteine u njima, proces u tijelu koji se s vremenom akumulira u veće mišiće."

Phillips je pohvalio glavnog autora Nicholasa Burda, koji je smislio projekt koji je pokazao da težina koju dižemo nije ključna, već da je kritična točka u izgradnji mišića činjenica da ste dobili zamor mišića. U istraživanju su se koristili lakšim težinama koje su predstavljale postotak onoga što subjekti mogu podići. Teži utezi su postavljeni na 90% od one težine koju osoba najviše može podignuti, a lakši utezi na njenih 30%. Phillips napominje da raspon od 90-80% subjekti obično mogu dignuti 5 do 10 puta prije nego nastupi umor. Dok 30 postotne utege subjekti mogu podignuti najmanje 24 puta prije nego što osjete umor.

„Jako smo uzbuđeni jer nas zanima gdje će nas ova nova paradigma dovesti" rekao je Phillips, dodajući da ovi novi podatci imaju praktično značenje za entuzijaste koji vole teretanu, ali imaju još važnije za ljude s kompromitiranim skeletno mišićnim tkivom, kao što su starije osobe, bolesnici koji boluju od raka ili kod onih koji se oporavljaju od traume, operacije ili čak i moždanog udara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti