Svađajte se, to je dobro za zdravlje!

Svađajte se, to je dobro za zdravlje!

Svađajte se, to je dobro za zdravlje!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Malo svađe tu i tamo dobro je za zdravlje, pokazali su rezultati najnovijeg američkog istraživanja.

Pokazalo se da je za osobe koje dođu u napetu situaciju, sa svojim parterom, šefom ili djetetom, bolje da se pošteno posvađaju i kažu što misle nego da se povlače i drže sve u sebi.

'Veze imaju velik utjecaj na to kako se osjećamo na dnevnoj bazi, pogotovo problemi u vezi. Način na koji se nosimo s problemima također utječe na to kako se osjećamo iz dana u dan', rekla je voditeljica istraživanja Kira Birditt s Instituta za društvena istraživanja na Sveučilištu Michigan.

Prijašnja istraživanja su dokazala da bračni parovi koji izbjegavaju svađe i konflikte imaju veće šanse da umru ranije od parova ne mogu tako lako obuzdati svoje emocije.

U prijašnjem istraživanju Birditt je s kolegama otkrila da je najčešći način nošenja s problemima zapravo njihovo izbjegavanje, a znanstvenici su htjeli doznati kakav to ima učinak na naše zdravlje.

Pokazalo se da su osobe koje su izbjegavale svađu sljedećeg dana imale negativne fizičke simptome, a kod njih su uočene i neuobičajene razine kortizola, hormona stresa. Uobičajeno je da vrhunac razine kortizola osoba ima nakon buđenja i kako dan odmiče razina opada, no osobe koje su izbjegavale svađu imale su puno veću razinu kortizola ujutro od uobičajene, a tijekom dana im je sporije opadala, što znači da su se teže smirivali.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti