Uskoro bi testom daha mogli otkrivati rak

Uskoro bi testom daha mogli otkrivati rak

Uskoro bi testom daha mogli otkrivati rak
  • Objavljeno: Petak, 13.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Budućnost nam možda donosi test s kojim ćemo pomoću daha pacijentu moći otkriti rak pluća, dojke, debelog crijeva i prostate, otkriva nam ekipa znanstvenika.

Iako su ovi rezultati samo preliminarni, istraživanje je utvrdilo da senzori mogu razlikovati dah zdravih pacijenata i onih koji imaju rak.

Senzori također mogu identificirati vrste raka, tj. da li je rak pluća, dojke, crijeva ili prostate, neovisno o dobi, spolu ili životnom stilu.

No ova studija je u vrlo ranoj fazi; daljnji testovi s većim uzorcima će odrediti snagu veze između daha i otkrivanja raka.

Rezultati bi potencijalno mogli dovesti do razvoja jeftinog, jednostavnog za korištenje, neinvazivnog i prijenosnog testa koji će pomoći pri dijagnosticiranju ranijeg stadija raka kod bolesnika, nešto o čemu liječnici često sanjaju zbog očitih nedostataka pouzdanih metoda.

Profesor Abraham Kuten, ko-autor studije s Instituta za tehnologiju u Izraelu nam otkriva: „Ovo istraživanje nam pokazuje kako  „elektronički nos" može razlikovati zdrav i zloćudni dah, a isto tako može razlikovati dah bolesnika s različitim vrstama raka."

„Ako ćemo moći potvrditi ove početne rezultate na velikim istraživanjima, ova nova tehnologija mogla bi postati jednostavan alat za rano otkrivanje raka uz postojeće dijagnoze."

„Uređaj bi također bio jednostavan način za procjenu i praćenje učinkovitosti liječenja raka i ranije otkrivanje recidiva."

Istraživanje je ispitalo dah 177 volontera, mješavinu pacijenata s različitim stupnjevima raka pluća, dojke, debelog crijeva ili prostate te onih koji su zdravi.

Kako rak raste, površine stanica puštaju određenu kemijsku tvar, a istraživanje je upravo otkrilo da senzori mogu otkriti ove tvari u dahu.

Studija je već provedena s pacijentima kojima je rak već dijagnosticiran biopsijama ili nekim drugim dijagnozama, pa je potrebno daljnje istraživanje kako bi saznali da li će testovi na dah funkcionirati i kod ranog otkrivanja.

Dr. Lesley Walker, voditeljica Istraživačkog centra za rak Velike Britanije je izjavila: „Za početak je važno reći da je ovo mala studija u vrlo ranoj fazi i još mnogo toga je potrebno istražiti kako bi vidjeli da li se dah može koristiti u otkrivanju raka. No ovi rezultati su zanimljivi i pokazuju da postoji potencijal za razvoj testa na dah za otkrivanje ovih vrsta raka."

„Jačanje metode za rano otkrivanje raka, kao i poboljšanje tretmana će imati značajan utjecaj na smanjenje stope mortaliteta."

„Rak dojke, pluća, debelog crijeva i prostate su četiri najčešće vrste raka u Velikoj Britaniji. Često se otkriju dok je bolest već poprimila veće razmjere i najčešći su uzrok smrti od raka."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti