Djeca debela već u 5. godini

Djeca debela već u 5. godini

Djeca debela već u 5. godini
  • Objavljeno: Srijeda, 24.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje provedeno na 223 djece iz Engleske pokazalo je da su djeca predodređena za debljinu već u petoj godini života.

Istraživanje je pokazalo da je većina suvišnih kilograma kod djece već prisutna do dobi u kojoj krenu u školu.
Otkriveno je da je kod debelih djevojaka 90% prekomjerne težine nakupljeno do dobi od pet godina, dok je to vrijedilo za 70% debelih dječaka.

Statistički podaci koje je objavilo Britansko nacionalno zdravstveno osiguranje („NHS“) pokazali su da gotovo jedno od četiri djece u dobi od četiri do pet godina ima previše kila ili je već debelo, za što je Saranjit Sihota, voditeljica odnosa sa javnošću pri britanskoj udruzi za oboljele od šećerne bolesti „Diabetes UK“, rekla da ima značajan utjecaj na zdravlje.

„Veza između debljina i dijabetesa tipa 2 dobro je dokumentirana,“ komentirala je.
„Prije deset godina nismo ni čuli za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 2, budući da ta bolest obično zahvaća ljude starije od 40 godina. No naša udruga procjenjuje da sada imamo najmanje 1,400 djece koja boluju od spomenute bolesti, a neki od njih imaju samo sedam godina,“ dodala je.

Da situacija nije puno bolje ni u hrvatskoj, pokazuju podaci da povećanu tjelesnu masu ima 11% školske djece u dobi od 7-14 godina, a već sada je pretilo 5.2% školske djece, dok će njih 80% biti debelo kad odrastu, sa svim popratnim bolestima i komplikacijama koje iz toga proizlaze.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti