Novi lijek za melanom

Novi lijek za melanom

Novi lijek za melanom
  • Objavljeno: Srijeda, 24.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novi lijek za melanom pokazuje obećavajuće rezultate.

U ranoj fazi istraživanja, koje uključuje pacijente s melanomom koji se proširio na druga sijela u tijelu od početnog tumora, se nalazi biološki lijek naziva ipilimumab koji je općenito bio dobro toleriran i pokazao je znakove napada na malignost tumora o čemu su izvjestili istraživači, objavljeno je na Reuters Health.

«Ipilimumab može dovesti do klinički važnih odgovora i dugotrajne stabilnosti bolesti.», izjavio je za Reuters Health vodeći istraživač dr. Jeffrey Weber.
Kao što je opisano u časopisu «Journal of Clinical Oncology», Weber s H.Lee Moffitt Cancer Center, Tampa, Florida i njegovi kolege su proučili 88 pacijenata s neoperabilnim metastatskim melanomom.

Pacijenti su primili ili jednu visoku dozu ipilimumaba, ili više niskih doza, ili više srednjih doza lijeka.
Iako maksimalna doza tolerancije nije dosegnuta u prve dvije grupe, 6 od 23 pacijenta u grupi koja je primala više srednjih doza je imalo toksične neuspojave koje su ograničile količinu lijeka koju su mogli primiti.

No ipak, jedan pacijent u ovoj grupi je imao kompletan odgovor, jedan je imao djelomičan odgovor i sedam ih je imalo stabilnu bolest, što je ukupno bilo postotka kontrole bolesti od 39%.

Trajan odgovor je uočen u svim skupinama, izjavili su istraživači, i zaključili su da je davanje lijeva u više srednjih doza dalo najbolje rezultate.
«Ipilimumab je aktivni lijek za metastatski melanom», zaključio je Weber.

Ukupno preživljenje u nedavnim studijama, uključujući preko 300 pacijenta, «upućuje da je medijan preživljenja za većinu neliječenih pacijeneta kojima je ovo prva linija produžen za 13 mjeseci što je dosta povoljno,» dodao je.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti