Dječaci koji su odrasli bez očeva će vjerojatnije ranije postati očevi

Dječaci koji su odrasli bez očeva će vjerojatnije ranije postati očevi

Dječaci koji su odrasli bez očeva će vjerojatnije ranije postati očevi
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dječaci koji odrastaju u domovima bez očeva, u dobi od sedam ili ranije, imaju gotovo sedam posto veću vjerojatnost da će biti mladi očevi, za razliku od onih koji to nisu.

Gubitkom oca u dobi između 7 i 16, dječaci imaju od četiri do pet posto veću vjerojatnost da će imati dijete do dobi od 23, naravno za razliku od dječaka koji i dalje žive s muškim roditeljem, ističe nam istraživanje vođeno od strane London School of Economics.

No, zanimljivo je kako je i nedostatak oca, osobito u dobi između 11 i 16, također povezano s kašnjenjem početka puberteta kod dječaka.

Proučavanjem 9.500 muškaraca rođenih u 1958. godini, zaključeno je kako je 25 posto dječaka koji su odrasli sa svojim ocem, ušlo u pubertet u dobi do 13. godina.

Kod dječaka čiji su očevi otišli kada su imali jedanaest godina ili su bili stariji, ta brojka je pala na 19 posto, a kod onih koji su odrasli bez oca od ranijih godina, ta brojka je iznosila 23 posto.

Paula Sheppard, jedna od autorica istraživanja, objašnjava, a Telegraph prenosi: "Naše istraživanje sugerira kako nije ključna samo odsutnost oca koja onda može utjecati kad dječak doživljava pubertet i postaje otac, već i vrijeme te odsutnosti."

"Posebno je čudno vidjeti kako dječakov pubertet može kasniti kao rezultat događaja koji su se dogodili u adolescenciji. Ranije smo pretpostavljali kako su te stvari isključivo inicirane događajima iz ranog djetinjstva."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti