50 grama oraha dnevno može pomoći smanjiti rizik od raka dojke za polovicu

50 grama oraha dnevno može pomoći smanjiti rizik od raka dojke za polovicu

50 grama oraha dnevno može pomoći smanjiti rizik od raka dojke za polovicu
  • Objavljeno: Srijeda, 07.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dugoročno istraživanje na miševima pokazalo je značajno smanjenje u učestalosti i težini tumora.

Istraživači su istražili učinke konzumiranja oraha na miševima, s tim da im ih davali dok su još bili u maternici, preko njihove majke, pa sve do odrasle dobi, a iznos je bio ekvivalentan ljudskom konzumiranju od 50 g dnevno.

Elaine Hardman, voditeljica istraživanja, objašnjava kako miševi koji su hranjeni orasima ne samo da su imali manji rizik od razvoja raka, već i oni kod kojih se razvila bolest imali su manje po veličini i smanjen broj tumora.

"To smanjenje je posebno važno kada se uzme u obzir da su miševi genetski programirani da im se vrlo vjerojatno razvije rak," Dailymail prenosi izjavu istraživačice.

"Uspjeli smo smanjiti rizik za razvoj raka čak i u prisutnosti već postojećih genetskih mutacija."

„Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da povećana konzumacija oraha može biti dio zdrave prehrane te isto tako smanjiti rizik za razvoj raka kod budućih generacija."

Projekt na Sveučilištu Marshall također se koristio genetičkom analizom.

Analizom je utvrđeno kako je prehrana orasima promijenila aktivnosti od više skupina gena koji su relevantni za rak dojke i kod miševa i kod ljudi.

Hardman je dodala kako i druga istraživanja također jasno pokazuju kako neki sastojci u orasima smanjuju rizik od razvoja raka ili usporavaju njegov rast.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti