Dob i obilne mestruacije

Dob i obilne mestruacije

Dob i obilne mestruacije
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dob je faktor za žene koje imaju obilno menstrualno krvarenje a koje se podrvgnu zahvatu odstranjivanja endometrija, sluznice maternice. Što su mlađe u vrijeme zahvata, veće su šanse da će eventualno zahtijevati histerektomiju prema novom izvještaju, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Mindyn K. Longinotti s Kaiser Permanente Nothern California, San Francisco je rekao za Reuters Health, «Glavna promjena koja se dogodila u mom savjetovanju za pacijente nakon istraživanja je mogućnost rasprave o postocima neuspjeha endometrijske ablacije bazirane na dobi pacijentice. Tijekom dugog vremena, vjerovatnost ne zahtijevanja histerektomije je «veća u žena dobi iznad 45 godina».

Longinotti i kolege su proveli studiju da otkriju koji faktori predisponiraju da takozvana endometrijska ablacija neće riješiti problem obilnog krvarenja i da će eventualno biti potrebna histerektomija.

Među 3,681 ženom koja je bila na edometrijskoj ablaciji, 774 (21%) njih je kasnije zahtijevalo histerektomiju, izvjestili su istraživači u medicinskom časopisu «Obstetrics and Gynecology».

Dob je bila jedini značajni faktor rizika za posljedičnu ghisterektomiju, pronašli su istraživači, žena u dobi mlađoj od 45 godina su imale dvostruko veće izglede da će imati histerektomiju u usporedbi sa ženama iznad 45 godina.

Vjerovatnost potrebe za histerektomijom se povećavala s vremenom nakon endometrijske ablacije, i nakon 8 godina je vjerovatnost bila 12% za žene starije od 50 godina u doba ablacije, 19.8% za žene u dobi od 45 do 49.9 godina, 31% za žene u dobi od 40 do 44.9 godina, i 40.6% za žene mlađe od 40 godina.

«Dodatne studije s dužim periodom praćenja su neophodne da bi se odredilo da li endometrijska ablacija zamjenjuje, ili samo odgađa, histerektomiju u žena mlađih od 40 godina u vrijeme provođenja zahvata», zaključili su istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti