Nada za nerazvijena pluća

Nada za nerazvijena pluća

Nada za nerazvijena pluća
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Na horizontu se pojavila nova nada za prerano rođenu novorođenčad, prije nego što su imali šansu da im se pluća u potpunosti razviju, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

«Unutar nekoliko minuta nakon rođenja, beba se u potpunosti oslanja na svoja pluća da bi priskrbila sav kisik koji joj je potreban» izjavio je autor studije Paul Kepm s Cardiff University u Velikoj Britaniji. Ali razvoj pluća je jedan od zadnjih procesa koji se događaju u maternici tako da kada su bebe rođene prerano, njihova pluća nemaju sposobnost da uzmu dovoljno kisika za opskrbu krvotoka. To kao rezultat ima probleme da disanjem i može dovesti i do kronične plućne bolesti.

Radeći zajedno sa kolegama u Sjedinjenim Anmeričkim Državama, Kemp je otkrio ključnu tvar u procesu razvoja pluća. Ta molekula, nazvana CaR, igra kritičnu ulogu u prenošenju poruka unutar fetusa u razvoju i koja govori plućima kada da se razviju kanalići i alveole koje će na kraju dozovoljavati bebi da samostalno diše.

CaR pomaže plućima da se razvije putem ragiranja na kalcij, i dobra vijest je da su već dostupni lijekovi koji reguliraju kalcij u organizmu.
«Ako uspijemo pokazati da jedan od tih lijekova može modulirati djelovanje CaR-a u plućima, to bi se moglo koristiti za sazrijevanje pluća kod prerano rođenh beba kako one rastu,» nastavio je profesior. S obzirom da su ti lijekovi već na tržištu zbog drugih svrha, može se očekivati da će se taj jedan odobriti za uporabu za ovu namjenu. «Postojeći lijekovi bi mogli biti potencijalno odobreni puno brže nego novi lijekovi,» naglasio je.

Rezultati istraživanja su objavljeni u on line izdanju časopisa «Journal of Psyciology».

Za MojDoktor:
Maja vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti