Marinirani odresci su zdraviji
Kategorija: Zanimljivosti
Portugalski znanstvenici sa sveučilišta u Portu su utvrdili kako šestosatno mariniranje odrezaka u alkoholu prije termičke obrade smanjuje prisutnost 17 oblika kancerogenih heterocikličkih amina, objavio je časopis New Scientist.
Heterociklički amini nastaju izlaganjem prirodnih šećera i amino-kiselina iz mesa visokim temperaturama, a u nekim istraživanjima su povezani s većim rizikom obolijevanja od raka želuca, debelog crijeva, gušterače i dojke.
Ranije studije su već pokazale kako mariniranje mesa maslinovim uljem, limunovim sokom i češnjakom može prisutnost heterocikličkih amina smanjiti za 90%, objavio je Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Mirisna peciva u obliku bundeve
2 h12345 -
Recept tjedna
Klasične oblatne prema bakinom receptu
30 min12345 -
Recept mjeseca
Kokos kuglice bez bijelog šećera koje se...
15 min12345