Evo kako očistiti voće i povrće od pesticida

Evo kako očistiti voće i povrće od pesticida

Evo kako očistiti voće i povrće od pesticida
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Većina voća i povrća je tretirana raznim pesticidima, bez obzira na to jeste li ih kupili u supermarketu ili na lokalnoj tržnici. Iako je korištenje pesticida kod uzgoja hrane strogo regulirano, dugoročna konzumacija voća i povrća koje nije dobro oprano može biti opasna po zdravlje.

Voće i povrće nemojte oprati sve dok ga ne planirate konzumirati. Pranjem voća i povrća prije skladištenja stvara idealno okruženje za rast bakterija.

Prije no što krenete oprati voće i povrće, dobro operite ruke sapunom i vodom. Također, pobrinite se da su pribor i površine koje ćete pritom koristiti očišćeni. Najprije odrežite sve modrice i trule dijelove s voća i povrća. Metoda kojom ćete najbolje očistiti voće i povrće od pesticida ovisi o kakvom je plodu riječ.

Ako je riječ o voću ili povrću s korom, kao što su naranča i krastavac, operite ih prije guljenja jer ćete tako spriječiti prijenos bakterija i pesticida s kore.

Voće s tanjom korom, kao što su jabuka i kruška te korjenasto povrće poput krumpira, mrkve i repe možete očistiti pomoću čiste četke s mekanom dlakom, čime ćete učinkovito ukloniti pesticide iz pora.

Zeleno lisnato povrće, kao što su špinat, blitva, zelena salata i kelj je najbolje potopiti u posudu s hladnom vodom kako biste isprali ostatke zemlje. Nakon toga listove možete kratko prokuhati u kipućoj vodi, isprati pod mlazom hladne vode i procijediti.

Nježnije plodove koji bi se mogli raspasti, kao što su bobičasto voće i gljive, perite pod mlazom hladne vode uz lagano trljanje prstima.

Nakon što ste oprali voće i povrće, osušite ga čistim papirnatim ručnikom ili krpom, pazeći pritom da ga ne zgnječite.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti