Jednostavno i zanimljivo: otkrivamo popis biljaka koje se mogu uzgojiti u vodi!

Jednostavno i zanimljivo: otkrivamo popis biljaka koje se mogu uzgojiti u vodi!

Jednostavno i zanimljivo: otkrivamo popis biljaka koje se mogu uzgojiti u vodi!
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se sobne biljke uobičajeno sade u lončanicama sa zemljom, postoje i one kojima nije potrebno tlo da bi uspješno rasle. Određene sorte biljaka mogu vrlo uspješno narasti u vodi. Održavanje takvih biljaka je znatno jednostavnije.

Za ovakav uzgoj je najbolje koristiti odstajalu vodu iz slavine. Vodi se također, ovisno o vrsti i potrebama biljke, može dodati i dohrana u manjim količinama.

Ako želite uzgajati biljku u vodi možete koristiti reznicu biljke, koja će nakon nekoliko tjedana pustiti korijenje. Također možete koristiti i cijelu biljku, pogotovo ako je manja, samo je potrebno dobro ukloniti zemlju s korijena kako voda ne bi djelovala prljavo.

Ipak, nisu sve biljke namijenjene takvom uzgoju, već samo određene vrste. U nastavku saznajte koje biljke možete uspješno uzgojiti u vodi!

1. Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Ovo je jedna od najčešćih biljaka koja se može uzgojiti u vodi. Reznice, neovisno o duljini, uronite u vodu. Nakon nekoliko tjedana u vodi ova će biljka početi puštati svoj korijen.

2. Singonij (Syngonium podophyllum)

Singonij je biljka slična zlatnom puzavcu i vrlo je jednostavna za uzgoj. Ovoj je biljci potrebno dodavati novu vodu 1-2 puta tjedno. Iako singonij voli svjetlo, ovu biljku nikako nemojte staviti na direktno sunčevo osvjetljenje.

3. Filodendron (Philodendron quinquenervium)

Filodendron je biljka koji krase srcoliki listovi, a za uspješan rast dovoljna joj je voda. Ne voli previše svjetlosti stoga ju udaljite od prozora. U posudu s vodom možete staviti i kamenčiće koji će izgledati dekorativno te spriječiti slučajno prevrtanje biljke nakon što naraste.

4. Mirni ljiljan (Spatifilum)

Mirni ljiljan, biljka poznata i pod nazivom Peace lily, jedna je od najzahvalnijih biljaka za uzgoj kod kuće. Ova biljka također ne voli direktno svjetlo, a možete ju staviti u blizini električnih uređaja jer upija njihovo štetno zračenje. Ipak, u tom slučaju budite oprezni kako ne biste slučajno prevrnuli staklenku u kojoj se nalazi i prolili vodu po uređaju.

5. Zmajevac (Dracena)

Zmajevac je također jedna od omiljenih biljaka koje se uzgajaju u kući jer ima sposobnost pročišćavanja zraka. Ova biljka je i iznimno otporna te prilagođena na život u zatvorenom prostoru, stoga je idealan odabir za one koji nemaju iskustva s uzgojem i održavanjem sobnog bilja.

6. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan, poznat i pod nazivom biljka pauk, je također idealna biljka za početnike jer ne zahtijeva puno brige. Riječ je o tropskoj biljci, zanimljivih uskih listova s prugama zbog čega izgleda vrlo efektno.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti