Fizičke sposobnosti su bitne za preživljavanje nakon raka dojke

Fizičke sposobnosti su bitne za preživljavanje nakon raka dojke

Fizičke sposobnosti su bitne za preživljavanje nakon raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 29.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje su preživjele rak dojke imaju veću vjerojatnost da će umrijeti zbog lošeg općenitog zdravlja, ako je njihova sposobnost za obavljanje svakodnevnih fizičkih poslova pogođena bolešću ili tretmanom liječenja.

Istraživači su do 11 godina nakon dijagnoze pratili 2.202 žene preživjele od raka dojke u Kaliforniji i Utahu. Rizik umiranja od raka dojke je bio isti za one koje su imale fizička ograničenja i za one koje nisu imale fizičkih problema.

Međutim, one s fizičkim ograničenjima imale su veću vjerojatnost da će umrijeti od nekih drugih bolesti. Istraživanje je također pokazalo da starije pacijentice i one s prekomjernom težinom imaju veću vjerojatnost da će imati fizičkih ograničenja kroz najmanje 18 mjeseci nakon tretmana.

Ova pogoršanja, koja se javljaju kod čak 39 posto preživjelih od raka dojke, utječu na gibanje, snagu i spretnost. Pogoršanja mogu dovesti do nemogućnosti da kleknete, dižete predmete teže od 10 kilograma, rukujete s malim predmetima, da stojite na mjestu, sjedite kroz duže vremensko razdoblje, hodate gore/dolje po stepenicama, ili da jednostavno hodate na duže udaljenosti.

„Naše istraživanje pruža dokaze zašto je važno razviti intervencije koje poboljšavaju tjelesne funkcije, kako bi ublažili nepovoljne učinke fizičkih ograničenja. Interventne strategije (od strane pojedinca, zajednice i zdravstvenih usluga) trebaju naglasiti fizički aktivan život," objašnjava autorica istraživanja Dejana Braithwaite s Kalifornijskog Sveučilišta.

„Kada govorimo o poboljšanju tjelesne funkcije, govorimo o poboljšanju sposobnosti žena za obavljanje normalnih funkcija svakodnevnog života, kao što su hodanje, lako ustajanje iz stolice ili nošenje teških vrećica s namirnicama. Te aktivnosti čine bitnu razliku u ženinim šansama za preživljavanje nakon dijagnoze raka dojke," zaključuje koautorica istraživanja Bette Caan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti