Kurkuma u borbi sa stanicama raka
Znanstvenici istražuju utjecaj konzumiranja currya kao kuhinjskog sastojka na stanice raka.
Istraživanje koristi stvarno tkivo iz tumora koji su izvađeni iz bolesnika koji su podvrgnuti operaciji.
Cilj je koristiti tkivo iz tumora debelog crijeva kako bi učinkovito ciljali stanice otporne na kemoterapiju koristeći kurkumin, ekstrakt korijena kurkume.
Dr. Karen Brown, glavna istraživačica, objašnjava: „Nakon tretmana za rak, male količine stanica raka često ostaju u tijelu, a one su odgovorne za povratak bolesti. Ove stanice imaju različita svojstva od prijašnjih stanica unutar tumora, što ih čini otpornijima na kemoterapiju."
„Prethodna laboratorijska istraživanja su pokazala da kurkumin, ekstrakt korijena kurkume, ne samo da poboljšava učinkovitost kemoterapije, već također smanjuje broj stanica otpornih na kemoterapiju, što ima implikacije u prevenciji povratka bolesti."
„Nadamo se da će naš rad dovesti do boljeg razumijevanja mehanizama kroz koje kurkumin cilja otporne stanice tumora. Također bi nam trebao pomoći identificirati onu populaciju koja će najvjerojatnije imati koristi od liječenja kurkuminom u budućnosti."
O raku debelog crijeva:
- Odgovoran za više od 600.000 smrti godišnje
- Treći vodeći uzrok smrti od raka u zapadnom svijetu
- Rizik od razvoja raka debelog crijeva povećava se s dobi
- Istraživanja pokazuju da prehrana bogata crvenim mesom, a siromašna svježim voćem, povrćem, peradi i ribom povećava rizik od razvijanja raka debelog crijeva
O kurkumi:
- Dio obitelji đumbira
- Porijeklo vuče iz južne Azije
- Narančasto/žuti prah je u biti dio začina poznatijeg kao curry
- Kurkumin ima zemljani, papreni okus
- Koristi se u ljekovite svrhe već stoljećima
- Trenutno se istražuju njegovi potencijali kod Alzheimerove bolesti, artritisa te još nekih drugih poremećaja
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345