Kontroliranjem koštane formacije sprječavamo osteoporozu

Kontroliranjem koštane formacije sprječavamo osteoporozu

Kontroliranjem koštane formacije sprječavamo osteoporozu
  • Objavljeno: Srijeda, 29.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starenje narušava ravnotežu između koštane formacije i koštane destrukcije, što rezultira osteoporozom, koja se odlikuje smanjenom koštanom masom i povećanim rizikom od fraktura.

Nedavni podaci ukazali su da je ova neravnoteža rezultat smanjenja formiranja osteoblastičnih stanica koje formiraju kosti iz mezenhimalnih stanica,a sve to naravno zbog starenja. Umjesto toga, ove stanice stvaraju više masnih stanica.

Uvid u ovaj dobno povezani prekidač u stanicama omogućio nam je tim istraživača na čelu s Hiroshiem Takayanagiem, s Tokijskog medicinskog i stomatološkog fakulteta, koji je obavio istraživanje na miševima. Dobiveni podaci će nam pružiti nove putove istraživanja za one razvojne pristupe liječenja osteoporoze povezane s dobi.

U istraživanju su otkrili kako gen regulatornog proteina Maf-a potpomaže stvaranje mezenhimalnih stanica osteoblasta te potiskuje njihovo stvaranje masnih stanica. U skladu s tim, miševima kojima nedostaje Maf pokazuju odgođenu formaciju kostiju. Nadalje, razina Maf-a se smanjila kod mišijih mezenhimalnih stanica tijekom starenja te se dodatno smanjila uz povećani oksidativni stres, nešto što se normalno događa tijekom starenja.

Autori istraživanja, te kolegica znanstvenica Laurie McCauley, sa Sveučilišta u Michiganu, vjeruju da bi ovi podaci mogli dovesti do novih pristupa u liječenju osteoporoze povezane s dobi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti