Gen za apetit i plodnost

Gen za apetit i plodnost

Gen za apetit i plodnost
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija je pronašla glavni prekidač u mozgu miševa koji im pomaže u kontroli tjelesne mase i plodnosti.

Već je dobro poznato da su tjelesna masa i plodnost međusobno povezani: žene koje su, na primjer, premršave, često imaju problema s plodnošću. Sada su istraživači na Salk Institute for Biological Studies možda pronašli odgovor na to pitanje.

Za studiju objavljenu u online izdanju časopisa Nature Medicine, istraživači su proučavali gen poznat kao TORC1 u miševa.

Stvarajući miša kojem je nedostajala jedna ili obje kopije gena TORC1, istraživači su pronašli da taj gen utječe i na tjelesnu masu i na plodnost.

Miševi koji nisu imali gen izgledali su dobro pri rođenju, ali nakon oko 8 tjedana počeli su dobivati na tjelesnoj masi i bili su stalno debeli u odrasloj dobi. I na iznenađenje istraživača, miševi u oba spola nisu bili plodni. Taj gen je presudan za lančanu vezu signala između masnoće u tijelu i mozga, izjavio je autor studije Marc Montminy, profesor na Clayton Foundation Laboratories for Peptide Biology. Taj gen vjerovatno igra glavnu ulogu u tome koliko mi, kao ljudi, jedemo ili imamo potomstvo.

Montminy je rekao da je TORC1 gen jednako važan kao i leptin, hormon koji regulira apetit i koji uključuje TORC1.

Leptin govori mozgu da je vrijeme pogodno, da je tijelo puno i da više nije potrebno trenutno jesti, rekao je Montminy.

Kada se leptin veže za svoje receptore u moždanim stanicama, on uključuje TORC1, koji govori tijelu da je nahranjeno i aktivira gene koji potiskuju apetit i dopuštaju reprodukciju. Kada leptin ne aktivira receptore mozga, s druge strane, TORC1 je isključen i geni koji potiskuju apetit i dopuštaju reprodukciju nisu aktivni.

Kontroliranje apetita i reprodukcije zajedno pridonosi velikoj evolucijskoj prednosti, dodao je Montminy. Ako nema hrane, mozak vjeruje da se tijelo ne bi trebalo reproducirati zato što bez masnog tkiva, rast fetusa bi mogao biti ometem i bez hrane za obnovu rezervi tjelesne energije neće biti dovoljno hrane za prehranu potomaka.

Istraživači su također pronašli da miševi koji su naslijedili samo jedan TORC1 gen su bili u mogućnosti razmnožavati se, ali su imali veću tjelesnu masu od normalnih miševa.

To upućuje na činjenicu da je pola doze TORC1 prekidača dovoljno za rješavanje problema u signalizaciji leptina mozgu, i da je moguće da blage mutacije u TORC1 genu u ljudi bi mogli biti odgovorni za nasljedni čimbenik rizika za prekomjernu tjelesnu masu., dodao je Montminy. On je mišljenja da bi to istraživanje moglo pomoći u novim liječenjima koji bi mogli djelovati na mutirane i nedovoljne TORC gene. TORC1 je reguliran s kinazama, enzimima koji djeluju preko fosfata i kinaze često čine dobro ciljno mjesto za lijekove, rekao je na kraju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti