Analiza utjecaja Beatlesa na pamćenje

Analiza utjecaja Beatlesa na pamćenje

Analiza utjecaja Beatlesa na pamćenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

"Magical Memory Tour" navodno je "najveće istraživanje pamćenja" koje je vođeno preko interneta. Tijekom šest mjeseci ispitanici su na site organizacije mogli zapisati koja sjećanja u njima bude pjesme Beatlesa, ali i zbivanja povezana s slavnom četvorkom, poput smrti Johna Lennona 1980.

Istraživanje Sveučilišta iz Leedsa proučavalo je kako su Beatlesi djelovali na život ljudi, koju ulogu su imali u njihovim životima i čini se da je znatno pridonijelo povećanju razumijevanja ljudskog pamćenja.

Znanstvenica Sveučilišta Leedska Catriona Morrison je naglasila da su impresionirani živosti sjećanja ljudi, ponekad i unatrag 40 godina i dodaje da to dokazuje sposobnost glazbe da djeluje i oživljava neka potisnuta sjećanja.

"She Loves You" je pjesma koja pokreće najviše sjećanja kod Britanaca, dok je to kod Amerikanaca "I Want to Hold Your Hand".

Sve su uspomene koje pjesme Beatlesa bude u ljudima pozitivne, osim smrti Johna Lennona, a razmatra se i mogućnost da ih se koristi za tretiranje depresije, rekao je profesor Marin Conway koji je sudjelovao u istraživanju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti