Genska promjena i čitanje

Genska promjena i čitanje

Genska promjena i čitanje
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Genska promjena mogla bi objasniti poteškoće u čitanju.

Uobičajena genska varijanta povezana s disleksijom može također pomoći u objašnjenju zašto neki ljudi koji nemaju problema s učenjem nisu dobri čitači, objavili su istraživači.

Rezultati također upućuju na to da je gen vjerovatno uključen u disleksiju kod mnogih kandidata, rekla je Sylvia Paracchini s Wellcome Trust for Human Genetics, Oxford, koja je vodila studiju.

Istaknula je kako se doima da varijacija ne utječe na kognitivni razvoj i da je povezana sa sposobnošću čitanja, a ne inteligencijom. "To je prvi put da je pokazano kako je ista genska varijanta važna za disleksiju i sposobnost čitanja općenito", izjavila je Paracchini u telefonskom intervjuu, "Čini se da je taj gen uključen u određivanje hoće li osoba biti doabr ili slab čitač."

Disleksija je poteškoća u učenju koja pogađa razvoj pismenosti i sposobnosti vezane za jezik, kao što je čitanje. Ne utječe na inteligenciju i pogađa, prema procjeni, 1 na 10 ljudi.

Istraživači su promatrali gen naziva KIAA0319 koji je uključen u razvoj regije mozga koja je zadužena za proces učenja. Prethodna istraživanja indentificirala su moguću gensku vezu s disleksijom.

Proučavali su više od 6 000 djece u dobi od 7 do 9 godina i utvrdili su kroz testove da ih je 15% nosilo mutiranu verziju gena za sklonost s problemima u čitanju, uključujući i one koji nisu bili disleksični.

"Čak i kada su bili određeni kao nedisleksični, i dalje su imali problema sa čitanjem.", rekla je Sylvia Paracchini. Prethodno je već tim pokazao da varijacija djeluje kao okidač koji smanjuje snagu gena da uredno obavi svoj posao tijekom rasta fetusa.

Rezultati, objaveljeni u časopisu "American Jorunal of Psychiatry", dali su istraživačima cilj da pokušaju bolje razumjeti zašto neki razviju diskelsiju i drugi slabije čitaju u odnosu na opću populaciju, izjavila je Paracchini.

"Vjerovatno je da postoje mnogi dodatni čimbenici koji na to utječu, ali naše istraživanje daje neke vrijedne dokaze", dodala je u svojoj izjavi. "Trebamo nastaviti s našim studijama da bismo objasnili točnu ulogu koju ima taj gen u razvoju mozga i kako utječe na sposobnost čitanja u ljuid", objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti