Mediteranska prehrana i astma

Mediteranska prehrana i astma

Mediteranska prehrana i astma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mediteranska prehrana može zaštititi djecu od razvoja astme i alergijskog rinitisa, prema rezultatima istraživanja.
Rezultati studije provedene u Meksiku ?daju dodatne dokaze doborobiti zdrave prehrane i podupiru potrebu za javno zdravstvenim mjerama koje će promicati zdravu prehranu kod djece.?, prema mišljenju tima koji je proveo studiju.

Smatra se da prehrana tijekom trudnoće i djetinjstva igra važnu ulogu u riziku od razvoja astme u djece. U trenutnoj studiji, istraživači su pregledali povezanost između prehrane djece i prehrane njihovih majki tijekom trudnoće, te razvoj astme i alergijskog rinitisa u nasumičnom uzorku od 1 476-ero djece dobi od 6 do 7 godina.

Među djecom, veća privrženost tijekom prethodnih godina mediteranskoj prehrani ? to je ona koja sadržava puno povrća, voća i orašastih plodova, ribe i žitarica, s niskim udjelom mliječnih proizvoda, mesa, brze hrane i masti ? bila je povezana s manje astme, sipnje, alergijskog rinitisa, kihanja i svrbeža i suzenja očiju.

Dr. Isabelle Romieu s Instituto Nacional de Salud Publica de Mexico, Morelos i njezini kolege izvijestili su o svojim rezultatima u rujanskom izdanju časopisa ?Allergy?.

Istraživači nisu pronašli povezanost izmerđu konzumacije mediteranske prehrane tijekom trudnoće i smanjenog rizika od astme i alergijskog rinitisa u djece.

Prijedlog da je mediteranski način prehrane preporučljiv za zaštitu protiv astme je biološki moguć, istaknuli su dr. Romieu i njezini kolege u svojemu izvještaju. Taj način prehrane bogat je antioksidansima koji mogu zaštititi pluća i dišne putove od oksidativnog oštećenja. Bogata je i ribom, što je dobar izvor omega-3 masnih kiselina i s malim udjelom omega-6 masnih kiselina. Odnos omega-3 naprema omega-6 masnih kiselina već je opisan kao čimbenik koji smanjuje štetne razine proinflamatornih proteina, koji su često povišeni kod oboljelih od astme, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti