HPV infekcija kod muškaraca

HPV infekcija kod muškaraca

HPV infekcija kod muškaraca
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Infekcija anusa s HPV-om uobičajena je kod heteroseksualnih muškaraca, objavljeno je na Reutershealth.

U grubo, 1 od 4 heteroseksualnih muškaraca ima analno humani papilomavirus (HPV, virus koji je uzrok seksualno prenosivih bradavica), i u mnogo slučajeva, prisutan je tip koji može uzrokovati rak, pokazuju istraživanja.

Određeni sojevi HPV-a koji se mogu prenijeti s muškarca na ženu odgovorni su za većinu slučajeva raka grlića maternice. Iako se mnogo zna o HPV infekcijama kod žena, kod muškarace se ipak malo zna.

"Samo su dvije studije izvjestile o analnoj HPV učestalosti kod heteroseksualnih muškaraca", rekao je voditelj trenutne studije, Alan Nytray iz Arizona Cancer Center u Tusconu.

"Prva studija iz Amsterdama uzimala je muškarce iz STD (Sexually Transmitted Diseases, spolno prenosive bolesti) centara. Druga je iz Sao Paola koja je uključivala muškarce koji su bili muževi žena kod kojih je potvrđena HPV infekcija. Naša je studija drugačija u tome što smo uključili muškarce s dvaju fakulteta, uz opću populaciju".

U njihovoj studiji s 222 muškarca, istraživači su pronašli da je učestalost HPV-a u analnom kanalu 16.6%. Učestalost u okolici anusa (u tzv. perianalnoj regiji) bila je 21.3%.

Iznenađujuće je, rekao je Nytray, da je učestalost raka analnog kanala puno viša nego što je opisano u studijama iz Amsterdama i Sao Paola, iako su ispitanici u tim studijama bili iz skupina s visokim rizikom. "Učestalost i ne bi bila iznenađujuća za muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima, ali s obzirom na to da je riječ o heteroseksualnim muškarcima to nije bilo očekivano".

U grubo, jedna trećina muškaraca s analnom HPV infekcijom ima tip koji može uzrokovati rak, istaknuli su istraživači. "Postoji velik broj pitanja koja se nameću u ovoj studiji", rekao je autor, "Na primjer, kako se HPV prenio u perianalno područje i analni kanal kod tih muškaraca i koliko su prisutne te inekcije, a koje imaju visok utjecaj na rizik od pojave raka anusa".

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti