Hrvat otkrio uzročnika raka debelog crijeva

Hrvat otkrio uzročnika raka debelog crijeva

Hrvat otkrio uzročnika raka debelog crijeva
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je obavljeno na životinjama, ali otkriće bi moglo biti korisno u prevenciji i terapiji tumora kod ljudi.

Prof. dr. Janoš Terzić s Medicinskog fakulteta u Splitu i još deset inozemnih znanstvenika otkrili su uzrok raka debelog crijeva, piše Slobodna Dalmacija.

Ključnu ulogu u razvoju raka, naime, imaju protein interleukin-6 (IL-6) i njemu podređena molekula STAT3. Osnovni način djelovanja tih molekula jest poticanje razmnožavanja stanica i sprječavanje stanične smrti zbog čega tumor brzo raste i postaje besmrtan.

Znanstveni rad o tom otkriću objavljen je u znanstvenom časopisu Cancer Cell.

 Istraživali smo kako kronična upala debelog crijeva, primjerice ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest, može dovesti do razvoja raka debelog crijeva. Naime, već dugo se zna da postoji povezanost takve upale i razvoja tumora, no vrlo malo se zna o tome zašto se to događa, odnosno na koji su način ti procesi povezani – kaže Terzić.

Istraživanje je obavljeno na životinjama, ali otkriće bi moglo biti korisno u prevenciji i terapiji tumora kod ljudi, objasnio je Terzić.

Jedna od poruka našeg rada je da bi korištenje inhibitora proteina koji smo pronašli moglo biti od koristi u sprječavanju i liječenju tomora. U našim istraživanjima koristili smo neke kemikalije koje su pokazale očekivani učinak – kaže Terzić.

Taj znanstveni rad sponzorirali su Fulbright i Europska molekularno-biološka organizacija (EMBO).


Rak postaje besmrtan

Ključnu ulogu u razvoju raka imaju protein interleukin-6 (IL-6) i njemu podređena molekula STAT3. Osnovni način djelovanja tih molekula jest poticanje razmnožavanja stanica i sprječavanje stanične smrti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti