Hrvatska i dalje u trećem stupnju pripravnosti zbog svinjske gripe

Hrvatska i dalje u trećem stupnju pripravnosti zbog svinjske gripe

Hrvatska i dalje u trećem stupnju pripravnosti zbog svinjske gripe
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...u Meksiku, SAD-u i Kanadi, a to znači da se prati epidemiloška situacija i mogućnosti prijenosa virusa, no bez dodatnih kontrola na ulazima u zemlju, doznaje se od prof. Ire Gjenero Margan, voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

"Pojava novog virusa H1N1 je uznemirujuća ali se, na temelju dobivenih podataka, još ne može znati koliko je virus opasan. Mi intenzivno pratimo što se dešava kako bismo, bude li potrebno, pravodobno reagirali", kaže Margan.

Dodala je kako je u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dogovoreno da se provjere postojeći nacionalni te županijski planovi pripremljenosti za slučajeve većih epidemija, kako bi se vidjelo je li osigurano sve potrebno za zbrinjavanje oboljelih te znaju li svi što im je zadaća dođe li do takve potrebe.

Prema najnovijim informacijama koje je HZJZ dobio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svinjska gripa s blagim simptomima epidemiološki je potvrđena kod 40-ak oboljelih u SAD te četiri bolesnika u Kanadi.

Neki od njih su boravili u Meksiku a svi su, osim jednog koji je još hospitaliziran, pušteni kućama, kaže prof. Margan.

U raznim dijelovima Meksika evidentirano je pak 1147 osoba oboljelih od upale pluća, među kojima je 80-ak ljudi umrlo, no virus H1N1 potvrđen je kod svega 20 osoba od ukupnog broja oboljelih.

Prema podacima WHO više od polovice oboljelih je pušteno kućama i trenutno ih se u bolnicama liječi oko 400.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti